Minst 13 mennesker skal være drept og minst 109 personer såret etter opptøyene, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Flere tusen opprørte afghanere trakk ut i Kabuls gater etter at en trafikkulykke forårsaket av et kjøretøy fra den amerikanskledede koalisjonsstyrken satte i gang voldelige opptøyer mandag morgen. Det er meldt om flere drepte og skadde etter at det ble avfyrt skudd mot folkemengden.

Demonstrantene ropte blant annet «Død over USA, død over president Karzai», og protestene utviklet seg til å bli voldelige.

Bygninger i brann

Butikker i Kabul stengte i all hast etter at nyheten om ulykken og den voldelige uroen spredte seg. Byens innbyggere ble tvunget til å holde seg innendørs, og flere utlendinger måtte søke tilflukt i hoteller og kjøpesentre, melder det tyske nyhetsbyrået DPA.

Demonstrantene satte fyr på en politistasjon, og det ble hørt en rekke skuddsalver i den afghanske hovedstaden. Flere demonstranter kom seg forbi sperringene ved den amerikanske ambassaden og kastet stein mot bygningen og biler det satt utlendinger i. De ambassadeansatte ble flyttet til et sikkert sted.

Deler av Kabul-kontoret til den humanitære organisasjonen CARE er satt i brann, ifølge en pressemelding fra organisasjonen.

– Vi ser på angrepet med den største bekymring. Vi vet ennå ikke om noen er skadd, men følger situasjonen nøye, sier Gunnar Andersen, generalsekretær i Care ifølge pressemeldingen. Andersen tolker angrepet som et uttrykk for den sterkt økende volden som nå truer landet.

Mekanisk svikt

Ulykken som satte i gang voldsbølgen skal ha vært forårsaket av mekanisk svikt i et militært kjøretøy fra koalisjonsstyrken, og det skal ha kollidert med så mye som tolv sivile kjøretøy, opplyser den amerikanskledede koalisjonen i Afghanistan. Ifølge den første uttalelsen fra koalisjonsstyrken omkom en sivil i ulykken, mens seks andre personer ble skadd.

Trafikkulykken førte til sterke reaksjoner fra en folkemengde som samlet seg like etter ulykken, og flere afghanere skal ha kastet stein mot soldatenes kjøretøy. Vitner har meldt om at soldatene fra koalisjonsstyrken svarte med å avfyre skudd mot den rasende folkemengden.

Full etterforskning

Koalisjonen skal granske hva som skjedde i etterkant av trafikkulykken.

«Det er ting som tyder på at minst et militært kjøretøy fra koalisjonen avfyrte varselskudd over folkemengden. Vi skal sette i gang full etterforskning av denne episoden», heter det i en uttalelse fra den amerikanskledede koalisjonsstyrken.

De vil ikke bekrefte om det er noen drepte som følge av at det ble skutt mot menneskemengden.

Også Afghansk politi skal ha åpnet ild mot demonstranter etter hvert som protestene utviklet seg og økte i omfang, men de vil heller ikke bekrefte hvor mange som er drept eller skadd.

Rapporter om hvor mange mennesker som ble drept i urolighetene varierer fra mellom sju og tolv.

Bombet moské

Også sør i Afghanistan var det voldelige episoder mandag. Over 50 geriljakrigere fra Taliban ble drept i luftangrep fra den amerikanskledede koalisjonsstyrken, ifølge lokale myndigheter.

Flere av Talibans ledere skal være blant de drepte i angrepet som fant sted natt til mandag i Kajaki i provinsen Helmand.

– Taliban hadde møte i en moské da bombingen fant sted. Over 50 av dem er drept, sier Amir Mohammad Akhundzada ved viseguvernør i områder.

FLYKTER: En handikappet mann forsøker å flykte fra de ville opptøyene.
AHMAD MASOOD