Formørkelsen er total fra klokken 2.06 til 2.31. Begynnelsen på formørkelsen kan ses fra omtrent klokken 00.30. — Det som skjer er at månen først blir litt mørkere, så blir den delvis formørket, og det ser ut som om den har faser, forklarer astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo.

I 25 minutter er månen helt formørket, men den vil likevel være synlig fra jorden.

— Det er litt lys som går gjennom jordatmosfæren som treffer månen. Hvis vi hadde stått på månen, hadde vi sett en lysende rødlig ring rundt jordkloden og sett lyset fra alle verdens soloppganger og solnedganger på en gang, sier Røed Ødegaard.

Nøyaktig hvordan månen kommer til å se ut fra jorden under formørkelsen er blant annet avhengig av værforholdene på jorden, men månen får vanligvis en rødlig eller grålig tone. Røed Ødegaard tror brannene i California kan bidra til at månen kan ses i en rødlig tone under denne formørkelsen.

Den forrige totale måneformørkelsen fant sted 16. mai i år, men den var bare synlig fra sørvestlige deler av Rogaland. Den forrige godt synlige måneformørkelsen fant sted 9. januar 2001. Og hvis du ikke får med deg måneformørkelsen i helgen, må du vente til neste gang som er 4. mai neste år.

GJØR DEG KLAR: Natt til søndag blir det måneformørkelse.
SCANPIX