Mohammed Shah Poor ligger hjelpeløs i sanden og blir stukket med elektroniske kjepper og trestykker med sømmer på. Han piskes og sparkes, og noen heller salt på de blødende sårene. Torturscenen avsluttes med at han blir overkjørt av en bil flere ganger.

Det kommer frem i et videoopptak som en forretningsmann fikk smuglet ut av landet, og som er vist i TV-kanalen ABC News.

Du kan se videoen her (vi advarer mot sterke scener)

Det skjer mer, men TV-kanalen lar være å vise bildene der det helles lightervæske over testiklene hans før de tennes på. Til tross for alt Mohammed Shah Poor ble utsatt for, overlevde han torturen, men han måtte få behandling på sykehus i flere måneder etterpå.

Bror til minister

Torturen skjedde i oktober eller november 2004, men det er først nå omverdenen har fått kjennskap til videoen.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) fordømmer torturen. De har skrevet til emiratenes president for å få undersøkt hendelsen. En av mennene som sammen med en politimann torturerer Muhammed Shah Poor, er nemlig ingen hvem som helst. Han er sjeik Issa bin Zayed al Nahyan og er medlem av kongefamilien, ifølge HRW.

– Bare et overgrep

Sjeik al Nahyan har ingen offisiell posisjon i regjeringen, men han har likevel stor makt. Det er kongefamilien som styrer regjeringen, og sjeiken er broren til innenriksministeren.

ABC News har bedt myndighetene om en forklaring på hendelsen. Ifølge et brev fra Emiratenes innenriksminister datert begynnelsen av april i år, ser de ikke på dette som tortur, men som et overgrep som partene har funnet en privat løsning på.

– Svaret er sjokkerende, sier Sarah Leah Whitson, HRWs direktør for Midtøsten-avdelingen. Hun har sendt et brev der hun ber presidenten om en uavhengig undersøkelse av saken.

– Justismord

«At regjeringen lar være å forfølge de involverte rettslig (...), er et forferdende justismord, sier hun i en pressemelding og viser til at et medlem av kongefamilien er involvert.

Det som sjokkerer henne enda mer, skriver hun i meldingen, er at «regjeringen insisterer på at de undersøkte saken, og at de ikke fant at noen hadde overtrådt Emiratenes lover».

Siden etableringen i 1971, har emiratene vært kjent for å føre en nøytral utenrikspolitikk. Emiratene med businessmagneten Dubai har diplomatiske forbindelser med de fleste vestlige land.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende