Viktor Kriznjak kan ikke tro sine egne øyne. Torghandleren som har boden bak han på har parkert varebilen sin tett opp til boden til Kriznjak. Kriznjak er også delvis innesperret bakfra.

I løpet av tiden bt.no besøker boden hans lørdag morgen, kommer det ingen turister innom bordet der han selger luer, votter, fleecegensere og T-skjorter.

Kriznjak har jobbet på torget i 15 år, men har i år ikke fått fornyet sin kontrakt, fordi han har solgte utenlandske varer.

Dette avviser Kriznjak.

— Jeg har solgt akkurat det samme i alle år, sier han.

Fysisk angrep

Nå har han gått til advokat med saken og mener han har rett til å stå på plassen sin frem til det foreligger en endelig rettslig avgjørelse.

— De andre på torget er som dyr. Vi har vært kolleger i flere år, og nå oppfører de seg sånn, sier Kriznjak oppgitt.

Tidligere har Kriznjak blitt fysisk angrepet av andre torgselgere.

Etter at Torgets ledelse har sagt opp Kriznjak, har andre selgerne fått plassen hans. Til tross for at han har en egen parkeringsplass et par meter unna, parkerer Ronny Richard foran Kriznjaks bod.

Først etter at bt.no har fotografert blokaden, fjerner han bilen.

— Hvorfor sperret du boden hans?

— Fordi det er min plass, sier Richard.

Han legger til at han flyttet seg fordi han ikke gidder å hisse seg opp.

Splittet miljø

De andre selgerne har delte oppfatninger av saken. Kriznjak mener han er blitt offer for en hevnaksjon, da han tidligere har vitnet i en annen konflikt på torget. En av torgselgerne som støtter Kriznjak ønsker å være anonym i frykt for at det samme skal skje med han. Han sier at andre på torget ikke kan blande seg opp i en sak.

— La saken kjøre i retten, og la Viktor i fred. Hvor langt er de villige til å gå? Skal de sloss? Komme trekkende med kniv? spør han.

Helge Snekkevik, som selger troll og suvenirer ved siden av Viktor Kriznjak, har en annen oppfatning.

— Alle har en kontrakt de må følge. Vi vil bruke den plassen vi har fått tildelt. Enkelte følger ikke kontraktene, sier han.

— Vi kan ikke ta hensyn hva som skjer i retten. Vi taper tid og penger, vi har betalt for plassen, sier han.

Daglig leder for Torget i Bergen AS, Lise Wergeland Strømmen, sier saken er klinkende klar.

— Han har ikke lov til å selge varene. Han har gjentatte ganger søkt om tillatelse til å selge utenlandsproduserte, fått avslag, men selger de likevel, sier hun.

Les mer i morgendagens BT.

Jennifer Fossnes
Jennifer Fossnes