Ipswich (bt.no): – Vi har tatt oss en pause og drukket kaffe, sier Abbie White som sammen med kollegene Way Marks og Amy Taylor møter bt.no i Ipswich.

— Normalt ville vi ha gått trygt hver for oss, men nå er det helt utelukket, forteller de tre.

Jentene jobber på en av de største arbeidsplassene i Ipswich, forsikringsselskapet Axa.

– Nå organiserer bedriften vår transport til og fra arbeid, slik at vi slipperå gå alene.

De tre jentene opplever at Ipswich har forandret seg, og at folk ikke lenger kan stole på ukjente.

– Vi aner jo ikk hvem drapsmannen er, sier de.

– Hva må til for at dere igjen skal bli trygge?

– Drapsmannen må tas. Men jeg tror uansett ikke at alt vil vende tilbake til slik det var før, sier White.

Nye funn

I kveld ble den ene av de to døde kvinnene som ble funnet tirsdag fjernet fra funnstedet og sendt til obduksjon.

Samtidig undersøker politiet en veske og noen klær som er funnet i en elv i nærheten av Ipswich.

— Vi undersøker nå om dette stemmer, og om det kan ha noe med saken å gjøre, sier en talskvinne for politiet, ifølge BBC.

Stedet der klærne ble funnet ligger få kilometer fra stedet der de to første ofrene ble funnet dumpet.

Advarer prostituerte

Politiet advarer nå prostituerte i Ipswich-området på det sterkeste mot å bevege seg alene utendørs.

Politiet mener at det dreier seg om en forbrytelse uten sidestykke i britisk kriminalhistorie fordi drapene har skjedd i løpet av svært kort tid. Både lokalbefolkningen og politiet i den vanligvis så fredelige, engelske byen frykter at den eller de som står bak forbrytelsene, skal drepe igjen.

I løpet av halvannen uke er det funnet fem drepte kvinner i og ved Ipswich øst i England.

Alle har vært nakne, og tre av kvinnene er identifisert som prostituerte. Politiet tror dessuten at de to siste ofrene, som ble funnet tirsdag, er prostituerte kvinner som er meldt savnet.

– Det er ikke trygt. De må holde seg vekk fra gata, sa politioverbetjent Stewart Gull til BBC onsdag. Politiet har så langt nektet å kalle dette for seriedrap, men Gull innrømmet onsdag at det er tegn som peker mot dette.

– Det er helt klart noen slående likhetstrekk mellom disse fem drapene, sa han.

Dusør

Jakten på den eller de som står bak drapene ble trappet opp onsdag, og den lille lokale politistyrken har fått inn forsterkninger utenfra. 70 offiserer ble satt inn i tillegg til de 100 som allerede er involvert i saken.

Tabloiden News of the World har utlovet en dusør på tre millioner kroner for opplysninger som kan får til en pågripelse i saken.

Statsminister Tony Blair sa uttrykte onsdag sjokk over saken og sympati med de pårørende og alle innbyggerne i Ipswich.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å støtte politiet i det vanskelige og utfordrende arbeidet som de gjør og vi har tillit til at de utfører oppgaven godt, sa Blair i spørretimen i Parlamentet.

– Vi ønsker alle at dette monsteret blir tatt, sa den konservative lederen David Cameron.

Håper på DNA

De to siste ofrene er trolig Paula Clennell (24), som har vært borte siden lørdag, og Annette Nicholls (29), som har vært savnet i minst én uke.

– Det er naturlig å tro at de to som ble funnet tirsdag er de to savnede kvinnene, sa Gull tirsdag.

Alle de fem kvinnene som er funnet drept, var mellom 19 og 29 år gamle.

Politiet håper DNA-spor på steder hvor de drepte kvinnene er funnet vil bidra til å oppklare forbrytelsene.

En av dem, Paula Clennell, ble for en uke siden intervjuet av TV-kanalen ITV i forbindelse med drapene. Da sa hun at hun var mer redd for å gå på gaten, men at hun trolig ville fortsette å prostituere seg fordi hun trengte pengene.

– Det kan skje med hvem som helst. Det har ført til at jeg er blitt litt nervøs for å gå inn i biler, sa 24-åringen, som var anonymisert under intervjuet.

Den britiske kriminologen Colin Wilson advarer om at enda flere kvinner risikerer å bli drept, hvis gjerningspersonen ikke snart blir tatt:

– Politiet må jobbe med lysets hastighet fordi Ipswich-morderen allerede er i gang med å planlegge sitt neste angrep, skriver han i avisen Daily Mail.

En storstilt politietterforskning ble satt i verk 2. desember da Gemma Adams (25) ble funnet drept i en liten elv vest for Ipswich. 8. desember fant politiet 19 år gamle Tania Nicol i den samme elven.

REDDE: Kollegene Abbie White og Way Marks får hjelp av arbeidsgiveren til komme seg til og fra jobb.
Tor Høvik
OFRENE: Bilder av ofrene fra det som kan være en seriedrapsmann henges opp under en pressekonferanse i den engelske byen Ipswich. I løpet av halvannen uke er fem kvinner av dem, minst tre av dem prostituerte.
ALESSIA PIERDOMENICO
UNDERSØKER: Etterforsker og politioverbetjent Stewart Gull mener det er naturlig å tro at de to siste kvinnene som er funnet drept i Ipswich, er to prostituerte som har vært savnet i flere dager. I løpet av halvannen uke er det funnet fem drepte kvinner i og ved Ipswich øst i England.
ALESSIA PIERDOMENICO