Både de ansvarlige offiserene og pilotene risikerer å bli siktet for grov uaktsomhet. 83 personer omkom da et fly styrtet midt blant tilskuerne under et flystevne ved byen Lviv.

Statsadvokat Svyatoslav Pyskun mener at flyene fløy altfor lavt over publikum og at bruddene på sikkerhetsrutinene var "svært alvorlige".

Han beskylder nå piloter og militære ledere for å ha latt flystevnet gå sin gang uten at nødvendige sikkerhetstiltak var iverksatt.

— En forbrytelse

— Jeg er sikker på at vi allerede kan si at det dreier seg om uaktsomhet, militær uaktsomhet, og at det var en forbrytelse begått av det militære. Det finnes også tegn på at pilotene har begått straffbare handlinger, sa Pyskun på en pressekonferanse.

Begge pilotene greide å skyte seg ut og kom uskadd fra ulykken.

President Leonid Kutsjma ga fra første øyeblikk forsvarets toppledelse ansvaret. Tre offiserer er arrestert, deriblant sjefen for luftvåpenet.

Forsvarssjefen har dessuten fått sparken, mens forsvarsministeren valgte å gå av. Ulykken er den verste som noen gang har rammet et flyshow noe sted i verden.

Sørgedag

Mandag var erklært offentlig sørgedag i Ukraina og over hele landet hang flaggene på halv stang. De første av de omkomne ble gravlagt, men åtte av ofrene var mandag ennå ikke identifisert.

Blant de omkomne var 23 barn. 199 personer ble også skadd, og for 23 av dem skal tilstanden være kritisk.

Lederen for den statlige flyhavarikommisjonen har tidligere uttalt at etterforskerne konsentrerer seg om to mulige årsaker til at jagerflyet av typen Sukhoj Su-27 styrtet midt blant tilskuerne. Den ene er tekniske feil ved ulykkesflyet, den andre er slurv og likegyldighet på topplan i flyvåpenet som kan ha ført til sviktende ettersyn og vedlikehold på operativt nivå.

Ødelagt flyhale

I Russland fortsatte granskingen av søndagens flystyrt ved Moskva. Flyhalen, som stabiliserer flyet, var defekt og sluttet å virke bare to sekunder etter take-off, meldte lederen for havarikommisjonen mandag.

Ifølge nyhetsbyrået Interfax mener ekspertene at dette var årsaken til ulykken. Flyhalen ble funnet blant vrakrestene på bakken.

Likene av 14 av de 16 som var om bord i dette flyet, er også funnet. To flyvertinner overlevde styrten, som skjedde rett etter avgang fra Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva på en flyging uten passasjerer tilbake til flyselskapet Pulkovos hovedbase i St. Petersburg.

Ulykken er den første noen gang med en maskin av typen Iljusjin Il-86.

Flyet "steilet"

Øyenvitner har forklart at Iljusjin-maskinen som styrtet utenfor Moskva, satte nesen bratt i været før den falt ned i et skogområde mindre enn en kilometer nord for flyplassen. Dette kan tyde på at flyet "steilet", det vil si mistet så mye hastighet at det ikke lenger var flydyktig og derfor gikk i bakken.

Il-86 er et firemotors mellomdistansefly som først ble satt i trafikk i det daværende Sovjetunionen i 1980. Flytypen er svært populær blant russiske operatører, ikke minst takket være sin store rekkevidde på inntil 5.000 kilometer.

STYRTET: 83 mennesker mistet livet, da et SU-27-jagerfly styrtet under en flyoppvisning i Ukraina.
Foto: Reuters/Scanpix