Det største spørsmålet foran toppmøtet som starter i Laeken utenfor Brussel i morgen er om EUs felles utrykningsstyrke formelt kan erklæres opprettet.

Målet er at 50.000 mann skal være klare til innsats fra 2003. I realiteten vil det nok ta flere år enn som så å gjøre styrken operativ. Men symbolsk er det viktig for å EU å vise handlekraft i denne saken nå.

I hele går arbeidet EUs belgiske formannskap for å få Hellas til å godta opplegget. Grekerne er misfornøyde med at EU har gitt erkefienden Tyrkia visse innrømmelser for at sistnevnte skulle godta å gi EU-hæren tilgang til NATOs infrastruktur.

Dette skaper likevel ingen stor krisestemning. Alle regner med at Hellas faller på plass etter å ha fått raslet litt med sablene til ære for hjemmepublikum. Det verste som kan skje er at toppmøtet må nøye seg med en foreløpig erklæring om opprettelse av styrken.

En vidtrekkende harmonisering av europeisk kriminalitetsbekjempelse skal også klubbes gjennom i Laeken. Her har det vært dramatikk underveis, ikke minst i det kontroversielle spørsmålet om utstedelse av en europeisk arrestordre. Men nå skal alle være enige.

Det ivrige belgiske formannskapet har dessuten slengt på en ny tanke på toppen av denne reformen: Belgierne vil i Laeken formelt foreslå opprettelsen av et felles europeisk grensepoliti.

Det kan nok bli et nytt stridsemne.