Tusenvis av demonstranter stormet det asiatiske toppmøtet i den thailandske badebyen Pattaya lørdag. Samtidig som statsminister Abhisit Vejjajiva erklærte unntakstilstand, flyktet stats— og regjeringssjefer fra hotellet i helikoptre.

Lederne for de ti medlemslandene i ASEAN (Sammenslutningen av sørøstasiatiske nasjoner) og seks andre land skulle etter planen brukt lørdag og søndag til å diskutere blant annet den globale finanskrisen og Nord-Koreas rakettoppskyting.

I stedet veltet bokstavelig talt Thailands urolige innenrikspolitikk inn på hotellkomplekset, da tusenvis av sinte demonstranter tok seg forbi sikkerhetssperringer, knuste vinduer og dører og stormet inn på hotellet.

De rødkledde demonstrantene krever at statsminister Abhisti Vejjajiva må gå og skrive ut nyvalg. Han svarte med å erklære unntakstilstand i Pattaya og resten av Chonburi-provinsen, og måtte dermed avlyse toppmøtet.

– Det viktigste nå er å sørge for at alle delegatene kommer seg trygt hjem, sa statsministeren i en kort TV-tale.

– Vis aktsomhet Unntakstilstanden i Pattaya innebærer forbud mot ansamlinger av flere enn fem personer, og gir politi og militæret makt til å holde pågrepne personer i varetekt i opp mot én måned. Også pressefriheten begrenses.

Utenriksdepartementets vil ikke advare nordmenn mot å reise til Pattaya, men ambassaden i Bangkok ber nordmenn som er i området om å følge situasjonen nøye.

– Vi oppfordrer norske statsborgere til å utvise aktsomhet, og å unngå demonstrasjoner og store folkemengder, sier kommunikasjonsrådgiver Christian Hansson i UD til NTB.

Ving er den eneste av de store norske turoperatørene som har reiser til Pattaya, men salgsdirektør Christian Grønli opplyser til NTB at de ikke har noen norske turister der nå.

Prestisjenederlag Blant stats- og regjeringssjefene som måtte evakuere hotellet var Filippinenes president Gloria Arroyo, leder for militærjuntaen i Burma, Thein Sein, og Vietnams statsminister Nguyen Tan Dung.

Avlysningen av toppmøtet er et enormt prestisjenederlag for statsminister Abhisit, som kom til makten i desember. Opposisjonen hevder maktskiftet var iscenesatt av landets mektige militære.

Regjeringsskiftet kom etter flere runder med politisk uro og maktskifte i Thailand.

Røde mot blå

Demonstrantene sier de vil okkupere hotellkomplekset til statsminister Abhisit går av.

– Rødskjortene har i fire måneder krevd at han må gå av, og vi bestemte oss for å øke trykket nå, sier demonstranten Anupong Pong.

Til å begynne med var «rødskjortenes» demonstrasjoner fredelige, men uroen eskalerte da en stor gruppe «blåskjorter», som er tilhengere av regjeringen, dukket opp.

Rødskjortene støtter tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble styrtet i et militærkupp i 2006. Hans tilhengere kom tilbake til makten i fjor, noe som utløste flere måneder med voldelige protestaksjoner. Blant annet ble Bangkoks internasjonale flyplass okkupert i flere uker.

Sukree Sukplang/REUTERS
Sukree Sukplang/REUTERS
Sukree Sukplang/REUTERS