– Rike og fattige land må slutte å legge skylden på hverandre, og legge mer ambisiøse mål på bordet, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon til AP da han kom til København tirsdag.

Han advarer om at tiden er i ferd med å renne ut, og manet forhandlerne til få unna uenigheter.

– Dersom alt overlates til topplederne i siste øyeblikk, risikerer vi en svak avtale eller ingen avtale i det hele tatt. Og det vil være et feilslag med potensielt katastrofale konsekvenser, sa Ban.

Også Storbritannias statsminister Gordon Brown og Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva er blant topplederne som kommer til København allerede tirsdag, selv om forhandlingene på toppsjefnivå ikke begynner før seinere i uken.

Statsminister Jens Stoltenberg reiser til klimatoppmøtet onsdag.

Store motsetninger

Rundt 120 stats— og regjeringssjefer er ventet til avslutningen av toppmøtet fredag, som er blitt omtalt som etterkrigstidens viktigste toppmøte.

Men faren for sammenbrudd er fortsatt overhengende, med store motsetninger og mye mistillit særlig mellom fattige og rike land. Utviklingsland boikottet mandag forhandlingene i flere timer i protest mot det de mener er altfor svake og uforpliktende mål fra de rike landene.

USA mot Kina

Forhandlingene er også preget av harde verbale konfrontasjoner mellom USA og Kina. Kina beskylder USA for «skitne triks», mens USA forlanger internasjonal kontroll for å sikre at Kina gjør det de har lovet og reduserer veksten i CO2-utslippene.

Kina anklager på sin side de rike landene for å gå tilbake på forpliktelser om å bekjempe klimaforandringer. Kinesiske myndigheter advarte samtidig tirsdag om at klimatoppmøtet i København nå er i en kritisk fase.

De rike landene har lagt frem «en overflod» av krav til de fattige landene, sier talskvinne for det kinesiske utenriksdepartementet Jiang Yu til nyhetsbyrået AP.

PÅ SYKKEL til miljøkoneranse: Mexikansk og indisk borgermester, Marcelo Ebrard og Subramanian Manicham.
PETER DEJONG