Til tross for at han tidligere i år ble utnevnt til fredsutsending i Midtøsten, stiller Tony Blair opp på rundt fem arrangementer i måneden. For å tale krever han vanligvis mellom 1,1 og 2,2 millioner kroner, skriver The Sunday Times.

I november fikk Blair angivelig 2,7 millioner kroner for å holde en 20 minutters tale i Kina, og i januar håver han inn mellom 5 og 6 millioner kroner på å holde tre taler i USA og Canada.

– Blair har vært i sentrum for verdens viktigste geopolitiske begivenheter de siste ti årene. Folk her ønsker å høre hva han har å si om sin rolle som midtøstenutsending, sier en av arrangørene i USA.

Norsk støtte

Jobben som fredsutsending for den såkalte Midtøstenkvartetten, USA, Russland, FN og Russland, kaster derimot betydelig mindre av seg for Blair.

Norge bevilget nylig 6 millioner kroner til Blairs fredsarbeid, noe som så vidt dekker hotellregningen hans i Jerusalem i løpet av et år. Storbritannia bidrar med 4,5 millioner kroner.

Norge har også lånt ut en embetsmann til Blairs stab, som har overtatt en etasje i American Colony, et fasjonabelt hotell i Øst-Jerusalem som tidligere har huset folk som Winston Churchill, Graham Greene og Lawrence of Arabia.

«Bush-puddel»

Verken israelere eller palestinere har imidlertid stor tro på at Tony Blair skal lykkes med sitt fredsoppdrag, konstaterer The Sunday Times.

– Si «Tony Blair» til en palestiner, og du får ofte ordene «arrogant», «Irak», og «Bush-puddel» i retur, konstaterer London-avisen.

Travel som han er med å skape fred og holde inntektsbringende taler, blir det smått med tid til å skrive selvbiografi for Blair.

Den tidligere statsministeren har alt undertegnet en kontrakt på 50 millioner kroner med forlaget Random House, men boken blir neppe klar før om tidligst et par år.

MANGLER IKKE SALT PÅ MATEN: Britenes tidligere statsminister Tony Blair. Snart gir han ut bok også.
DAVID MOIR