JAN TYSTAD

Det var utenriksminister Jack Straw som antydet en endret holdning i regjeringen og den blir bekreftet av Statsministerens kontor i Downing Street 10.

Utenriksministeren sa i et radiointervju at dersom franskmennene sier nei i sin folkeavstemning neste helg, kan britene slippe å holde sin egen avstemning. En juniorminister i Utenriksdepartementet Douglas Alexander hadde imidlertid ikke fått med seg regjeringens nye politikk, derfor talte han sin egen sjef, utenriksminister Jack Straw, midt imot i Underhuset, ved å sitere statsministerens tidligere standpunkt, nemlig at britene vil holde sin egen folkeavstemning, uansett utfallet i Frankrike.

54 prosent mot

Statsminister Tony Blair vet at det vil være svært vanskelig å vinne en folkeavstemning i Storbritannia. Den siste meningsmålingen utført av meningsmålingsfirmaet ICM viste at 54 prosent vil stemme mot medlemskap, bare 30 prosent vil stemme for, 16 prosent har ennå ikke bestemt seg. Denne meningsmålingen viser at det er omtrent like stor motstand mot EU-grunnloven både blant konservative og arbeiderpartivelgere.

Storbritannia overtar formannskapet i EU i sommer og vil dermed få en viktig rolle uansett utfallet av den franske og den nederlandske folkeavstemningen som holdes denne måneden. Grunnloven kan bare tre i kraft hvis alle medlemslandene stemmer for den. Blir den nedstemt i ett land, kan den ikke bli vedtatt av EU-kommisjonen.

Kan bli presset ut

Tony Blair har sagt at han vil trekke seg i slutten av valgperioden, men hvis franskmennene sier ja til grunnloven må også britene holde avstemning og hvis de sier nei, blir det sett som et nederlag for Blair. Brown-tilhengerne vil da presse på for å få ham fjernet. Gordon Brown er regnet som en EU-skeptiker, det er årsaken til at britene ikke har gått over til euro. Brown har hele tiden hevdet at «fem betingelser» må oppfylles før britene skal gi slipp på pundet og disse fem betingelsene er ikke oppfylt.