— Vi kan ikke fastslå omfanget av skadene, men det er en katastrofe av bibelsk dimensjoner, sa myndighetenes talsmann Kostas Gavriellides til Reuters om mandagens eksplosjoner.

Tolv personer har mistet livet, melder det statlige fjernsynet på øyen. Tidligere ble det sagt at minst åtte var døde. Sykebiler gikk i skytteltrafikk til øyens sykehus, og blodgivere ble bedt om å melde seg.

Det var svært store skader på eiendommer i nærheten, og nesten hver eneste vindusrute i fiskelandsbyen Zygi ble knust av trykket, fortteller en journalist fra nyhetsbyrået AFP.

Strømbrudd

Vassilikos kraftstasjon ligger rett ved flåtebasen Evangelos Florakis, der eksplosjonene skjedde. Tre av kraftverkets bygninger ble nesten jevnet med jorden, og brannen på anlegget førte til omfattende mørklegging på Kypros.

Det antas at en gressbrann ute av kontroll er årsaken til eksplosjonene. Flere titall mennesker skal være skadd på militærbasen, som ligger mellom Limassol og Larnaka.

President Demetris Khristofias dro til stedet for selv å se på ødeleggelsene før han samlet regjeringen til krisemøte.

Iransk ammunisjon

Eksplosjonen skjedde trolig i et lager med ammunisjon som myndighetene konfiskerte fra en båt som var på vei til Syria fra Iran i 2009. Minst 98 konteinere med ammunisjon skal ha vært lagret.

— Eksplosjonen var så kraftig at hele våpenlageret ble ødelagt. Det er ingen spor igjen av det, sier lederen i nasjonalforsamlingen, Yiannakis Omirou.

Det ser ut som et utbombet landskap, sier et øyenvitne til TV-kanalen Sigma.