85-åringen var den første til å stemme i den lille landsbyen Bace, 25 kilometer øst for Serbias grense mot Nord-Kosovo.

Les mer om skjebnevalget her — SRS er de eneste som vil kjempe for Serbia, sier 85-åringen om det radikale nasjonalistpartiet til krigsforbrytertiltalte Vojislav Seselj. I jakke, vest, slips og hatt kjørte han rundt til alle valglokalene i kommunen i går formiddag for å se hvordan valget gikk.

**Les også:

Serbia fyller maktvakuum i Kosovo |**

Et farlig liv i opposisjon

Milosavljevic er en av de mange som mener Kosovo for alltid må være en del av Serbia. Selv levde han 35 år i Kosovos hovedstad Pristina, frem til 1999. Da måtte han flykte, etter at kosovoalbanerne hadde vunnet krigen mot Slobodan Milosevics styrker — med god hjelp fra NATOs bombefly.

Uenighet om EU

6,8 millioner serbere har stemmerett i dagens valg, som vil bli avgjørende for hvilken retning Serbia går i. Fremmøtet så tidlig søndag ettermiddag ut til å bli rekordhøyt, ifølge Serbias valgkommisjon.

Ultranasjonalistene, ledet av Tomislav Nikolic i Seseljs fravær, vil ikke ha mer EU-samarbeid før Kosovo er tilbake i den serbiske folden, og søker i stedet tettere bånd til Russland. De siste meningsmålingene spår at de vil bli om lag like store som det demokratiske partiet DS, ledet av president Boris Tadic. Tadic inngikk nylig en samarbeidsavtale med EU, vil samarbeide med krigsforbryterdomstolen i Haag, og ønsker seg EU-medlemskap så snart som råd, uansett hvordan det går med Kosovo.

Statsministeren er jokeren

Serbia gjør det de kan for å undergrave den nye staten Kosovo. Det skjer blant annet ved at de arrangerer både parlamentsvalg og lokalvalg til kommunestyrer i de serbiskbefolkede delene av Kosovo i dag. FN har fordømt lokalvalget som ulovlig, men vil neppe bruke makt for å stanse det. Serberne i Kosovo har boikottet de FN-administrerte valgene i provinsen flere år. De prøver i stedet å bygge opp en parallell administrasjon, kontrollert fra Beograd. Egne kommunestyrer og ordførere er en del av denne strategien.

Jokeren i dagens valg er statsminister Vojislav Kostunica, som leder det nasjonalkonservative partiet DSS. De har hittil regjert sammen med Tadics DS, men samarbeidet brøt sammen etter Kosovos uavhengighetserklæring i februar. Kostunica mener president Tadic ikkestår hardt nok på for å beholde Kosovo. Han har ikke sagt om han kan være villig til å danne regjering i kompaniskap med ultranasjonalistene, et scenario som vestvendte serbere og EU frykter.

Kan bli lange forhandlinger

85 år gamle Milosavljevic håper det blir utfallet - med støtte fra Milosevics gamle sosialistparti.

— Vi kan ikke gi fra oss Kosovo. Men konflikten må løses gjennom en avtale. Vi må ikke bruke makt, det må foregå fredelig, sier han.

Den tidligere direktøren tror utsiktene til handel og økonomisk samarbeid kan gjøre en slik løsning akseptabel også for kosovoalbanerne, til tross for at et massivt flertall av dem har ønsket seg uavhengighet i mange år.

— Det er også mange kosovoalbanere som lider slik det er nå, sier 85-åringen.

Selv har han to sønner og to døtre. Alle er arbeidsledige - i likhet med over 20 prosent av serberne. Den ensylindrede tohjulingen med 14 hestekrefter, av jugoslavisk merke, er familiens eneste fremkomstmiddel.

Det er uansett lite trolig at dagens valg vil gi en rask avklaring av hvem som skal styre fremover. Etter forrige parlamentsvalg, for et år siden, tok det tre måneder med forhandlinger før en regjeringskoalisjon var på plass.

VITAL VELGER: Vukoje Milosavljevic (85) bodde i Kosovos hovedstad Pristina i 35 år før han måtte flykte etter krigen i 1999. Han vil at Serbia skal fortsette å slåss for Kosovo - men bare med fredelige middel.
GORM K. GAARE / EUP- IMAGES