De to møttes i etterkant av det årlige møtet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Det var utenriksminister Støre som brakte saken på bane i samtalen med utenriksminister Sergej Lavrov her i Brussel.

— Jeg sa at det er en krevende sak som tar mye oppmerksomhet, og ville gjerne høre hans syn på det, sier Støre.

Ifølge utenriksministeren var svaret fra Lavrov «formelt», der han viste til at dette er en sak som etterforskes av britisk politi.

Tidligere på dagen sa Lavrov at saken skader Russlands forbindelser til Storbritannia, og at saken er kommet helt ut av proporsjoner.

Spor på 12 adresser

Ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosty landet britiske etterforskere i Moskva i går kveld. Avisen The Guardian skrev i går at politifolkene ønsker å snakke med minst tre russere som møtte den tidligere FSB-agenten i tiden før han ble forgiftet av det radioaktive stoffet polonium 210. En av dem er en mangemillionær og tidligere KGB-offiser, Andrej Lugovoj. Det er funnet spor av radioaktivitet på to British Airways-fly som fraktet Lugovoj til og fra Moskva bare få dager før Litvinenko ble syk.

Mens Storbritannias innenriksminister John Reid har sagt at britisk politi vil forfølge sporene i saken uansett hvor de fører hen, advarte utenriksminister Lavrov mot det han kalte «politisering» av saken. Han omtalte dødsfallet som en tragedie, og sa at det er nødvendig å unngå alle spekulasjoner rundt etterforskningen.

Litvinenko døde på et sykehus i London 23. november, etter å ha blitt akutt syk tre uker tidligere. I urinen hans fant legene spor av den radioaktive isotopen polonium 210. I ettertid er det påvist stråling på i alt 12 adresser i London. Litvinenko var innom flere av disse før han ble syk og døde, og britisk politi er ennå ikke sikre på hvor han fikk i seg det dødelige stoffet.

Hardt ut mot Kreml

Litvinenko var en hard kritiker av president Vladimir Putin, og kom med flere påstander opp gjennom årene om at Kreml hadde stått bak alvorlige forbrytelser - blant annet bombeanslag mot boligblokker i Moskva, som tsjetsjenske opprørere fikk skylden for.

Han påsto også at den russiske etterretningstjenesten FSB hadde trent nestlederen i al Qaida i tiden før angrepene i New York 11. september 2001.

På dødsleiet beskyldte Litvinenko Putin personlig for å ha stått bak forgiftningen.

Men avhopperen hadde mange jern i ilden. Mens han fortsatt var i den russiske etterretningen arbeidet han med å avsløre korrupsjon og organisert kriminalitet, og han hadde kontakt med mange velstående russiske forretningsfolk. Ifølge den britiske avisen The Observer skal han ha hatt planer om å drive utpressing av både eks-spioner og rike russere.

Litvinenko interesserte seg også for drapet på den opposisjonelle journalisten Anna Politkovskaya, som ble skutt tidligere i høst.

Italiener ikke syk så langt

En av Litvinenkos kontakter, den italienske akademikeren Mario Scaramella, har testet positivt på polonium. Han ligger på sykehus i London, men skal ifølge legene hittil ikke ha vist tegn til sykdom.

Scaramella møtte Litvinenko dagen før han ble dårlig. Italieneren sier at han ga den tidligere KGB-offiseren papirer som viste at en gruppe russiske krigsveteraner, sammen med den russiske etterretningstjenesten FSB, hadde planer om å drepe både Litvinenko og den russiske forretningsmannen Boris Berezovskij. Litvinenko ble første gang internasjonalt kjent da han i 1998 påsto at Kreml hadde gitt FSB i oppdrag å drepe Berezovskij.