Den talentfulle plakatdesigneren Gudrun Geiblinger brukte leiren Mauthausen, som nå er gjort om til minnesmerke, som bakgrunn for nakenbilder av seg selv, skriver bladet Profil i sin siste utgave.

Bildene, som ble tatt på slutten av 1990-tallet, viser Geiblinger naken bare iført hvite strømper og høyhælte sko. Hun poserer blant annet foran et vakttårn og hun holder rundt en skulptur som illustrerer en døende soldat.

Geiblinger, som blant annet jobber for Østerrikes forsvar, Siemens og det føderale, østerrikske jernbaneselskapet, sier bildene var et kunstnerisk tankeeksperiment. Fotografiene ble tatt til et prosjekt på en kunstskole, og bildene av en naken kvinne, fengselsmurer og piggtråd skulle provosere, forklarer designeren.

Østerriksk politi sier Geiblinger ikke har gjort seg skyld i noe straffbart, men flere har kritisert henne for ikke å vise nok medfølelse med ofrene for nazistenes forbrytelser.

– Denne saken er avskyelig. Jeg vil dra til Mauthausen om kort tid og sørge for endringer, sier Østerrikes innenriksminister Günther Platter.

Wolfgang Neugebauer, som er sjef for den østerrikske motstandsbevegelsens dokumentasjonsarkiv, er blant dem som ber om endringer i måten minnesmerket drives på.