Hobbyfiskeren brukte nærmere to timer på å hale i land storfangsten i Suldalslågen i Rogaland mandag formiddag.

– Laksen gikk beintøft, og gjorde akkurat det den ville til siste slutt, sier han til bt.no.

Selv da den kom opp på land, nektet det 129 centimeter lange monsteret å gi seg.

– En trøtt og utkjørt laks pleier å legge seg på siden, men det gjorde ikke denne. Den sto på buken oppå steinene, og jeg måtte gå ut og bære den opp på land med nevene. Det var først da jeg så hvor bred den var over buken, sier Horne.

Selv om Horne er i god form og driver med tungt arbeid i elektrolysehallen til Sør-Norge Aluminium, var det slitsomt å bryne seg på slik en sterk motstander.

– Man blir veldig tørr i kjeften. Jeg måtte drikke mye elvevann mens jeg holdt på, sier han.

Henges på veggen

Nå ligger laksen på fryserommet til samvirkelaget i Suldalsosen. Når den er helt gjennomfrosset, skal den sendes til en spesialist på avstøpninger. Snart kan Horne henge en nøyaktig kopi av rekordfisken på veggen – hvis familien går med på det.

– Jeg må nok snakke med dem om saken, men heldigvis er de veldig tolerante, flirer fiskeren. – Avstøpningen havner vel på besteplassen i stuen. Den er jo et minne for resten av livet, sier han.

Kjøttet i den store fisken er trolig for grovt til å bli god middagsmat, så det havner nok i bosset så snart avstøpningen er tatt.

Troféfisken hadde neppe bitt på kroken, hvis det ikke var for den fristende fluen Horne egenhendig hadde satt sammen.

– Den var bundet på et plastrør, med geitehår, ekornhår og sølvfolie. En vellykket blanding, sier han.

Største på mange år

Fisken er den største som er tatt i elven på mange år, ifølge daglig leder Øyvind Vårvik i Suldal Elveeigarlag. Trolig er den blant de største som er tatt her til lands i år.

– Laksen viste seg å være merket. Vi satte den ut som smolt for minst fire år siden. Det har vært kolossalt mye stor laks i elven i år, sier han til bt.no.

Rekordlaksen i Suldal er noen kilo mindre enn norgeshistoriens største lakser. Ifølge bladet Villmarksliv ble den største laksen som er tatt med flue, fisket av Agnar Johnsen i Altaelva i 1982, og veide 25,8 kilo. Den aller største fisken som er tatt her til lands, uavhengig av fangstmetode, var 32,5 kilo, og ble tatt av Nils Valle i Tana i 1951.

Privat