Før avreisen fra flyplassen i Rio de Janeiro dagen før, utspant det seg det London-avisen The Guardian kalte farseaktige scener. Privatflyet som den britiske tabloiden The Sun hadde leiet til transporten, ble stående og vente i timevis, før Biggs endelig dukket opp.

Den nå 71 år gamle Biggs regnes som en av hovedmennene bak ranet av nattposttoget fra Glasgow til London 8. august 1963. Utbyttet ble 2,5 millioner pund (50 millioner kroner etter datidens kurs) i brukte sedler som var tatt ut av bruk og på vei til destruksjon.

Offeret I mediesirkuset rundt Biggs er det svært få som minnes Jack Mills, lokføreren på toget som ble ranet. Etter at han ble slått ned av togrøverne, var Mills varig arbeidsufør, og han døde bare seks år senere i en alder av 64.

Enkelte journalister har vett til å minne om at røverbanden var brutale voldsforbrytere, og ikke en slags moderne utgave av Robin Hood og hans muntre menn. Slik sett var det liten grunn til å gi Ronnie Biggs noen heltemottakelse ved hjemkomsten.

Den pensjonerte politimannen Malcolm Fewtrell, som ledet første fase av etterforskningen etter togrøveriet, sier Biggs bør sendes rett i fengsel. Han er en simpel overfallsmann, og bør behandles deretter, sier den nå 91 år gamle Fewtrell.

Stum Andre minner om at Biggs i dag er en gammel og syk mann, som har vært rammet av flere slag og ikke lenger kan snakke. –Jeg vil hjem til England, jeg må få en stund som fri mann på engelsk jord, rablet han ned på en lapp til Sun-journalister som traff ham i helgen.

Aller helst vil han sitte i vårsolen utenfor en pub i Margate på den engelske kysten og nyte en pint med ekte britisk øl. Men en talsmann for det britiske innenriksdepartement sier Biggs — som flyktet fra fengselet i 1965 - er en rømt forbryter, som straks må pågripes.

Det betyr at Ronnie Biggs trolig må tilbringe resten av sine dager i sykehusfløyen i det trøstesløse Wandsworth-fengselet i Sør-London. Der vil han ikke finne mye som minner om livet i sus og dus for tilranede penger på Copacabana i Rio de Janeiro.

NTB

Den britiske togrøveren Ronald Biggs trilles ut til flyet som skal bringe ham hjem til England. FOTO: SCANPIX