Verdens mest fargerike og sjarmerende togrøver får ikke gå på pub som en fri mann og bestille en kald pint.

Drømte om en øl på pub

Det var Ronnie Biggs største ønske da han i 2001 ga opp det søte liv i solrike Rio de Janeiro med sprit og lettkledde damer og vendte hjem til Storbritannia for å fortsette soningen av en dom på 30 år.

Straw sa nei

Den britiske justisministeren, Jack Straw, avviste rett før helgen bønnen fra den sterkt svekkede 79-åringen. Det er uvanlig at en justisminister går imot en innstilling fra fengselsvesenet. Biggs hadde allerede innstilt seg på å kunne feire 80 årsdagen i neste måned under åpen himmel, men timer før løslatelsen skrev Straw til Biggs advokat Giovanni di Stefano, at togrøveren stadig utgjør en risiko, selv om han i ifølge venner i dag sitter i rullestol og må innta maten gjennom en sonde etter flere slagtilfeller.

Straw skrev: «Biggs besluttet selv å bryte loven igjen ved å flykte fra fengselet og unngå å bli tatt til fange ved å oppholde seg i utlandet i 35 år mens han skandaløst kurtiserte mediene. Han valgte ikke å respektere sin straff. Rettssystemet fortjener mer respekt. Det var Biggs egen beslutning å bryte loven, men han synes nå å ville unngå konsekvensene. Han har aldri ang-ret, og ifølge prøveløslatelsesutvalget er hans tilbøyelighet til å misbruke vår tillit stor.»

Artikkelen fortsetter under bildet

BROEN: Dette er jernbanebroen Bridego i Ledburn nær Mentmore der postsekkene ble lemet over fra toget til en ventende landrover.

Se video fra 1963 om the Great Train Robbery

Ronnie Biggs var en av mennene i en bande på 15 som i 1963 sto bak det legenda-riske store røveriet mot et nattlig posttog fra Glasgow til London og slapp unna med 2,6 millioner pund. Omregnet til i dag svarer det til nær 600 millioner kroner. Biggs ble året etter fengslet for sin rolle i togrøveriet, men flyktet ved hjelp av en enkel, hjemmelaget taustige fra Wandsworth-fengselet i 1965.

Et av århundrets kupp

De neste 35 årene terget han gjentatte ganger Scotland Yard fra sitt sikre eksil i Brasil, der myndighetene ikke ville utlevere ham fordi han var i ferd med å bli far til en brasiliansk statsborger.

Barn med stripteasedanser

Togrøverens 19-årige brasilianske venninne Raimunda, en stripteasedanser, var gravid. Biggs kunne dermed i fred og ro la seg intervjue av britiske aviser; mot betaling naturligvis, underholde med historier om røveriet på hagefester og delta i TV-reklame for tyverialarmer. Det var underholdende, og det gjorde ham til en usann-synlig, men fetert stjerne i Storbritannia. Det ble til og med solgt suvenirer med hans bilde i Rio, og politiet i London kunne ikke gjøre annet enn å se på, men det endret seg i 2001.

Hjem med luksusjet

En rekke slag gjorde det søte liv som playboy mindre søtt, og etter å ha inngått en lukrativ avtale med sensasjonsavisen The Sun, fløy mannen, som kalte seg den siste gentleman-forbryter, men nå var lammet i den ene siden og hadde problemer med å snakke, en mandag formiddag i 2001 inn over Storbritannia i en luksusjet leid av avisen. Straks etter landing ble han pågre-pet av et kjempeoppbud av politibetjenter. Det var årets hittil største historie, og slut-ten på flere års forgjeves politijakt. Men siden er tingene antagelig ikke helt gått som den gang 72 år gamle Biggs håpet.

Biggs, som ble plassert i det sikrede Belmarsh-fengselet, søkte allerede senere samme år om å bli løslatt av helsemessige årsaker. Mange spekulerte i at han kun hadde vendt hjem fordi han ikke hadde råd til sykehusregningene i Brasil. Søknaden ble avvist. Det ble den også i 2005 og nå igjen i 2009.

Ronald Biggs slik han så ut i yngre dager.

Straws avgjørelse er møtt med kritikk fra flere sider.

Biggs brasilianske sønn, Michael Biggs sa at hans far hadde sonet sin straff. «Hva mer ønsker de; har de ikke fått sine pund flesk,» spurte han mens andre påpekte at de øvrige togrøverne kun hadde sonet en tredjedel av sine dommer. «Hvorfor skal Ronnie Biggs behandles annerledes?»

Dør i fengsel?

Etter at Biggs i forrige uke ble innlagt med en brukket hofte etter et fall på cellen og siden også har utviklet lungebetennelse, ser det ikke sannsynlig ut at han får sin drøm om en øl som en fri mann oppfylt.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

DETTE ER BIGGS: Ronald (Ronnie) Biggs (til h.) i fengselsdøren.