Valgresultatet gir ikke noe klart mandat for en ny sentrum-venstreregjering.

Det konservative Samlingspartiet mener at dets valgseier gir det et selvsagt krav på plass i den nye regjeringen. Samlingspartiet og de nåværende regjeringspartiene Centern og Svenska folkpartiet får trolig 111 mandater i den nye Riksdagen, viste fordelingen mandag.

Sosialdemokratene (SDP) ble den store taperen i søndagens valg. Centern har styrt Finland i koalisjon med SDP og Svenska folkpartiet siden 2003, og fram til søndag var de svenske sosialdemokratene blitt størst eller nest størst i alle finske valg siden 1962.

«Kinkig» Nå måtte de nøye seg med 21,4 prosent av stemmene og tredjeplassen etter Centern (23,1 prosent) og Samlingspartiet (22,3 prosent).

– Dette betyr at regjeringsforhandlingene blir kinkige, skrev nyhetsbyrået FNB mandag morgen.

Valgforskeren Ville Pernaa advarer mot å «overfortolke» valgresultatet i retning av at Finland holder på å bli et permanent borgerlig land. Pernaa tror snarere det er snakk om en naturlig veksling mellom regjeringsposisjon og opposisjon for sosialdemokratene.

– Hvis SDP skulle havne i opposisjon, kan partiet trolig se fram til et svært bra valgresultat om fire år, fordi det da virkelig kunne snakke de ansatte i serviceyrkenes sak. I dag klinger dette litt hult, ettersom partiet har sittet i tre regjeringer på rad mener Pernaa.

Størst Centern er fortsatt største parti i Riksdagen i Helsingfors, og det betyr at sittende statsminister Matti Vanhanen har utspillet i regjeringsforhandlingene. SDPs leder Eero Hainäluoma sier at partiet ikke frivillig går i opposisjon, selv om det ble valgets taper.

Observatører i Helsingfors har ingen tro på en bred samlingsregjering der så vel sosialdemokrater som konservative og Centern-folk er med.

– Regjeringsforhandlingene kommer til å bli svært vanskelige, har Vanhanen spådd.

Valget i Finland gir ikke bare endringer i mandatfordelingen i Riksdagen i Helsingfors, også aldersfordelingen endres kraftig. Det blir langt færre politikere i alderen 50 til 59 i den nye nasjonalforsamlingen, og flere representanter i 40— og 60-årene.

Martti Kainulainen, SCANPIX/REUTERS