Ifølge nettstedet Euobserver.com har EUs utenriksministre akseptert Kommisjonens opplegg for utvidelsesforhandlingene som «et grunnlag for diskusjon».

Men på utenriksministermøtet i Caceres i Spania, som avsluttes i dag, skal flere land ha kritisert Kommisjonen for å foreslå direkte støtte til bøndene i de nye EU-landene i det hele tatt.

Infrastrukturtiltak i distriktene er et mye bedre virkemiddel, skal flere av utenriksministrene ha gitt uttrykk for på det lukkede møtet.

Det er i alle fall deres offisielle begrunnelse. I realiteten er det nok et like viktig motiv å få ned de store kostnadene som er forbundet med å gi ti nye, fattige land adgang til EUs fond for landbruk og distriktsstøtte. Selv om Kommisjonen foreslår at de nye landene må vente i opp til ti år før de får full tilgang til herlighetene, er det duket for formidable utbetalinger allerede fra første stund.

Særlig Polens landbruksminister Jaroslav Kalinovski har vært kritisk til at de nye landene bare gradvis får nyte godt av EUs støtteordninger. Kalinovski mener en slik «vri» gjør de nye landene til annenrangs medlemmer. Han fikk i går svar på tiltale fra EU-kommisær Günther Verheugen, som har ansvaret for utvidelsesprosessen. I et intervju med Süddeutsche Zeitung sa Verheugen at dersom Polen ikke godtok premissene, kunne landets EU-medlemskap bli skjøvet ytterligere ti år ut i tid.