Inntrykket av liten motstand fra opprørere i Helmand-provinsen under første fase av oppdraget kan endre seg de kommende dagene, sier kaptein og talsmann for marinesoldatene, Bill Pelletier.

Operasjonens hovedfokus er ikke å drepe Taliban-krigere, men å vinne tilliten til lokalbefolkningen, slo han fast fredag.

– Det er viktig å engasjere seg med de viktigste lederne, høre hva de har størst behov for og hvilke prioriteringer de gjør, sier Pelletier.

Samtidig sier andre militære ledere at det er viktig å knuse opprørsgrupper i forkant av presidentvalget 20. august.

Tok byer

På operasjonens andre dag tok de utenlandske styrkene kontroll over byene Nawa og Garmser og forhandlet seg inn i Khan Neshin, ifølge Pelletier.

Før denne ukens offensiv ble det antatt at Taliban kontrollerte fire av Helmands 13 distrikter.

Haji Akhtar Mohammad fra landsbyen Gereshk sier de amerikanske styrkene ikke kan regne med å få støtte fra lokalbefolkningen i en region som er lei av utenlandsk innblanding.

– Det er vanskelig å avgjøre hvem som tilhører Taliban, og hvem som er sivile. De har alle det samme ansiktet, den samme turbanen og det samme skjegget. Det er veldig vanskelig å vinne over dem, sier Mohammad.

Første offer

Torsdag stormet flere tusen amerikanske marineinfanterister inn i Afghanistans største provins Helmand for å knuse Taliban og ta kontroll over den svært urolige provinsen. Til tross for liten motstand ble en amerikansk soldat drept i kamper, og flere amerikanske helikoptre ble også beskutt.

Operasjonen er den største marinesoldatene er involvert i siden offensiven i den irakiske byen Falluja i 2004.

Helmand er også sentrum for Afghanistans opiumsproduksjon, en virksomhet som i stor grad finansierer Talibans og andre opprørsgruppers aktiviteter.

I HELMAND: Amerikanske marinesoldater i Camp Dwyer i Helmand-provinsen under første dag av den storstilte operasjonen som er satt i verk i Sør-Afghanistan.