Velvilligheten til bolivianske myndigheter avgjør om prosessen tar dager eller uker.

Jentens mor (21) ble varetektsfengslet for kokainsmugling mandag 19. mai.

21-åringen ga i helgen skriftlig samtykke til at datteren kan hentes i San Sebastian-fengselet i Cochabamba og tas ut av landet.

— Det er grunnvilkåret for å få barnet hjem til Norge. Deretter må bolivianske myndigheter godkjenne dette, noe jeg antar er en formalitet, slik at vi kan få det på plass snart, sier 21-åringens advokat, Marius Dietrichson, til NTB.

Dager eller uker

I beste fall kan det være snakk om få dager før bolivianske myndigheter gir godkjenningene som skal til for at den lille jenta kan hentes ut av kvinnefengselet i Cochabamba og bringes til Norge. Men boliviansk byråkrati kan forsinke pro-sessen betraktelig.

Etter det NTB erfarer blir det i Utenriksdepartementet vurdert om det er lokale eller nasjonale myndigheter som bør involveres for at saken skal kunne løses raskest mulig. Prosessen kan sette fart hvis kontakten foregår på nasjonalt nivå.

— Min klient har ytret ønske om at datteren tas hånd om av mormoren sin. Mormoren har ikke reist til Bolivia forelø-pig, men vi tar sikte på at hun gjør det så snart vi har samtykke fra myndighetene om at barnet kan hentes.

Falske kredittkort

Den 21-årige moren reiste sammen med en 17-åring og en 18-åring da tollere oppdaget 22,5 kilo kokain skjult i bagasjen deres. Kvinnene sitter varetektsfengslet i Cochabamba og avventer behandlingen av fengslingsanken.

— Det kan ta noen dager, kanskje uker, før det kommer noe svar på anken, sier Dietrichson. Han skal mandag ha forsøkt å komme i kontakt med sin klient, men slet med å nå igjennom på telefon.

Ifølge NRK mener politiet i Bolivia at de norske kvinnene er med i en større liga med bakmenn fra USA som betaler smuglere på forhånd. Det bolivianske narkotikapolitiet mener mistanken er styrket av at de skal ha hatt seks kredittkort med seg, tre i egne navn og tre i andres navn. I tillegg hadde en av dem relativt mye kontanter på seg.

Mulig fjerdemann

Det foreligger også opplysninger om at en fjerde nordmann kan være involvert i saken. Denne personen kan ha hatt tilhold i Bolivias største by, Santa Cruz, som de tre kvinnene skal ha besøkt under sin reise.

Lederen for Bolivias spesialenhet for narkotikaetterforskning, Milton Sanchez Pantoja, bekrefter overfor VG Nett at en fjerde nordmann er mistenkt.

— Vi har ikke fullstendig oversikt, for alt vi vet kan denne personen allerede ha forlatt Bolivia, sier han. Politiet skal blant annet ha opplysninger fra kommunikasjonsloggen i kvinnenes mobiltelefoner.

Sendte SMS

Ifølge NRK kartlegger politiet også en reise to av kvinnene foretok i Bolivia i fjor, blant annet hvem de ringte til og hvem de var i kontakt med. VG har fått lese dataloggen fra en samtale 21-åringen hadde på MSN Messenger rett før hun reiste. Der omtales turen som en forretningsreise, der hun med omhu må velge én av tre venninner å ta med seg.

— Jeg må ta en som klarer å holde kjeft, liksom. En jeg virkelig kan stole på, skriver hun til den bekjente.

Selv hevder jentene at de uten skyld i saken og ikke har kjennskap til narkotikaen. De har fått oppnevnt forsvarere som bistår dem under avhør i Bolivia.