KLAUS JUSTSEN

Clinton har gjenopptatt sin innbringende virksomhet som taler i fullt monn, etter at hjerteproblemer i 2004 tvang ekspresidenten ut i en ufrivillig og for ham ganske kostbar pause.

7,5 millioner i 2005

I 2005 innbrakte talevirksomheten nesten 7,5 millioner dollar, etter at inntekten var redusert til knapt en million dollar i 2004.

I fjor fikk Clinton honorarer på mellom 125.000 og 325.000 dollar for i alt 42 taler. Det var to taler på to dager i Canada som innbrakte hele 650.000 dollar — ca 4,5 millioner kroner.

I tillegg kommer mange flere taler som han ikke tar betalt for. Ekspresidentens talsmann Jay Carlson opplyser at Clinton bruker mer tid på å arbeide for veldedige fond for aids, orkanen Katrinas ofte og andre veldedige formål, enn på inntektsgivende taler. Disse ble bare presset inn i et hektisk program for mannen som var USAs president nr. 42.

De 7,5 millionene i fjor er ikke rekord - både i 2001 og i 2000 tjente Bill Clinton mer enn ni millioner dollar på sin foredragsviksomhet. Beløpet ble halvert i 2003, da han brukte mye tid på å skrive en selvbiografi. Til gjengjeld fikk han minst 10 millioner i forskudd for biografien.

Hillarys regnskap

Disse opplysningene stammer fra ektefelle Hillary Clintons regnskap. Som senator er hun hvert år forpliktet til å avlegge et forholdsvis presist regnskap, som også skal omfatte ektefellens inntekter

Parets samlede inntekter var ca 8,5 millioner dollar - nær 60 millioner kroner. Senatoren fikk 162.100 dollar i lønn, samt 873.000 dollar i inntekt fra sin selvbiografi.

Da ekteparet forlot Det hvite hus, hadde de mye gjeld og hadde problemer med å betale sine advokatregninger. Men i dag er den samlede formuen anslått til mellom 10 og 50 millioner dollar, ifølge senatorens regnskap.

Også andre senatorer har hatt betydelige ekstrainntekter på bøker. Det gjelder blant andre demokraten Barack Obama, som fikk nesten en million i forskudd for tre bøker. Republikaneren John Mccain måtte nøye seg med 255.000 - som for øvrig ble gitt til et godt formål.

Senator Edward Kennedy er multimillionær. Han har fått 50.000 dollars for sin siste bok «Min senator og meg. En hunds syn på Washington» - den er skrevet for barn. En bok om politikk innbragte noe mindre.

Multimillionær Heinz

Blant de velstående politikerne regnes også den republikanske flertallslederen Bill Frist, som drømmer om å etterfølge George W. Bush. Fra et av flere fond hadde han over fem millioner dollar i inntekter.

Det tykkeste regnskapet kommer fra den tidligere demokratiske presidentkandidaten John Kerry - gift med multimillionæren Teresa Heinz Kerry. I en dokumentbunke en tomme tykk ramses det opp investeringer i hundrevis av selskaper, i obligasjoner og fremfor alt i ketchupkonsernet Heinz.

Flere senatorer har supplert sine inntekter på utradisjonelt vis. En vant 20.000 i et kasino, og republikaneren Judd Gregg vant 850.000 dollar i et lotteri.

Gjennomsnittsinntektene for politikerne ligger flere ganger over årslønnen på 162.000 dollar. Det er ikke verst, i et land der den gjennomsnittlige husstandsinntekt i 2005 knapt nådde opp i 45.000 dollar - vel 300.000 kroner.