Alarmen gikk etter at en av sveiserne forsøkte å bringe inn en pose med spor av et høyeksplosivt sprengstoff da han kom på jobb ved atomkraftverket.

De to mistenkte har i flere dager kunnet bevege seg fritt inne på verket, skriver Kvällsposten.

– Vi kan ikke utelukke at de har tatt med seg sprengstoff inn på kjernekraftverket, sier Anders Österberg, som er informasjonssjef for OKG, selskapet som driver verket.

En bombegruppe skulle onsdag ettermiddag gjennomsøke området på jakt etter mer sprengstoff.

Terrorstoff

Det var like før klokka åtte onsdag morgen at sikkerhetskontrollen ved verket avslørte at noe var galt. En sveiser viste seg å ha med seg en pose med spor av TATP, et sprengstoff som blant annet ble brukt under terrorangrepet i London i juli 2005.

Sveiseren ble straks brakt inn til avhør, og bombeteknikere fra politiet i Malmö rykket ut. De sperret av et område på 300 meter rundt funnstedet.

– Ettersom det dreide seg om et stoff som ikke hvem som helst går rundt med, så slo vi alarm, sier Anders Österberg.

– Det er ikke noe man bruker for å sprenge bort sten i hagen, sier han til Dagens Nyheter. Stoffet ble oppdaget i en stikkprøve som ikke gjøres hver dag.

Posen lå onsdag ettermiddag fortsatt urørt i påvente av at bombeeksperter skulle undersøke den og eventuelt sprenge innholdet under kontrollerte former.

Oppskrift på nettet

TATP kan fremstilles ved hjelp av oppskrifter på internett, og ingrediensene er ikke uvanlige. De finnes blant annet i middel for tette rør og neglelakkfjerner.

Sveiseren som ble tatt inn til avhør, har jobbet på verket siden begynnelsen av mai. Han arbeider for en innleid entreprenør og har utført sveising inne på et sikkerhetsklarert område.

Selskapet OKG, som driver kjernekraftverket, understreker i en pressemelding at anlegget aldri var truet og at sprengmiddelet kun ble påvist på posens ytterside.

– God sikkerhet

– Vi kan konstatere at våre sikkerhetsrutiner fungerer, sier OKG-sjef Lars Thuring.

Også det tyske energiselskapet E. ON, som eier kraftverket, toner ned saken.

– Dette har ingenting å gjøre med en bombetrussel eller et bombeangrep, sier talsmann Jens Schreiber.

Flere hundre ansatte ble evakuert da alarmen gikk, men dette skal ikke ha påvirket driften av atomkraftverket.

Oskarshamn er det ene av tre atomkraftverk som står for produksjonen av halvparten av Sveriges energibehov. Det eies av E. ON og finske Fortum.

SPERRET AV: Politiet sperret av et område på 300 meter rundt kraftverket i Oskarshamn.
Maths Bogren/Scanpix