To norske militæreksperter har mistet livet etter at de torsdag kveld ble kjørt ned av en råkjører i et fotgjengerfelt i Tadsjikistans hovedstad Dusjanbe, ifølge politiet i landet.

Den ene av de to som mistet livet, 49-åringen fra Voss, var oberstløytnant i Luftforsvaret. Han skulle hjem til Norge etter endt oppdrag i Tadsjikistan, og var nå i ferd med å bli avløst av 42-åringen som også døde etter påkjørselen, opplyser oberstløytnant Petter Lindqvist i Forsvarsstaben til bt.no.

Det er ikke flere enn disse to norske offiserene som er i tjeneste i Tadsjikistan for tiden.

Ifølge Lindqvist er det flere norske soldater som i årenes løp har omkommet i trafikkulykker og andre ulykker enn i militære trefninger. Men eksakte tall over slike ulykkestilfeller vil ikke bli offentliggjort.

Begge nordmennene arbeidet for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). I en pressemelding beklager OSSE dødsfallene dypt. De to oberstløytnantene var 42 og 49 år gamle, og de var i Tadsjikistan for å bidra til avhending av gammelt russisk minemateriell. Den ene døde natt til fredag, og den andre døde i morgentimene fredag, på et sykehus i Dusjanbe.

– Dette er en forferdelig trist melding. Dette var to svært dyktige offiserer, som var høyt verdsatt. Tankene våre går først og fremst til familiene deres, sier senior pressetalsmann, oberstløytnant Petter Lindqvist i Forsvarsstaben til NTB.

– Dette er et sjokkerende og sørgelig tap. Jeg sender mine mest dyptfølte kondolanser til de to offiserenes familier og til det norske folk, sier OSSEs formann, den spanske utenriksministeren Miguel Angel Moratinos.

Han uttrykker også beundring for mennenes innsats i Tadsjikistan hvor de arbeidet med sikker lagring og destruksjon av våpen.

Ifølge politiet i Dusjanbe holdt bilen som kjørte ned de to, en fart på 150 kilometer i timen. Sjåføren greide ikke å bremse i tide, og han skal etter ulykken ha forsøkt å hjelpe ofrene. Begge ble kjørt til sykehus, men døde senere av skadene, opplyser OSSE.

– Det er alltid vondt å miste noen man står nært. Vi er såpass få her, alle kjenner alle, sier Lindqvist.

Saken blir nå etterforsket av politiet.