Orkanens styrke avtok søndag ettermiddag, men meteorologene advarte om at solskinnsstaten fortsatt sto foran mange timer med uvær. President George W. Bush erklærte Florida som et katastrofeområde.

Frances dumpet søndag 25 centimeter med regn over deler av Florida, mens den raste av gårde i 150 kilometer i timen.

To millioner mennesker var uten strøm, og opptil 100.000 måtte søke ly i provisoriske krisesentre som var opprettet.

2,5 millioner mennesker ble oppfordret til å forlate hjemmene sine, noe som førte til bilkøer med folk som søkte tilflukt hos familie og venner i tryggere områder.

Blåst på land

Den kraftige viden førte til at lysstolper falt over ende, trær ble revet opp med røttene, og store luksusyachter ble blåst på land.

TV-reportere på jobb tviholdt i gateskilt for å ikke falle over ende.

De fem provinsene Brevard, Indian River, Martin, Palm Beach og St. Lucie er erklært som katastrofeområder. Det betyr at innbyggerne i disse områdene kan søke om føderal bistand til gjenoppbyggingen etter at uværet har gitt seg.

— Bistanden kan dreie seg om støtte til midlertidig husvære, reparasjon av hus eller lavkostnadslån for å dekke tap av eiendom som ikke var forsikret. Støtte kan også bli gitt til andre programmer som hjelper enkeltpersoner eller firmaeiere med å håndtere effektene av katastrofen, sier Scott McClellan, som er talsmann ved Det hvite hus.

To drept

Kunngjøringen fra president Bush betyr også at lokale myndigheter kan søke om hjelp til å fjerne rester av bygninger eller andre ting som er blitt ødelagt av orkanen, og til beskyttelsestiltak for de første 72 timene etter uværet.

Orkanen feide inn over Florida lørdag, og brakte med seg styrtregn, flom og voldsomme vindkast. Floridas guvernør Jeb Bush understreket tidligere at orkanen ikke bare vil ramme østkysten, men at den også kan komme til å krysse over til den vestlige delen av delstaten.

To mennesker omkom som følge av Francesý herjinger på Bahamas fredag og lørdag.

ORKAN: Gil Godfrey rusler gjennom havna i Port St. Lucie, Florida, hvor store seilbåter ble blåst på land av orkanen Frances.<p/>FOTO: REUTERS/SCANPIX