To millioner mennesker er på ulike måter rammet av jordskjelvet i Chile, ifølge landets president Michelle Bachelet.

Antallet omkomne har nå kommet opp i over 300, men ventes å stige ytterligere.

— Naturkreftene har igjen rammet landet vårt, sa Bachelet i en TV-overført tale lørdag.

Hun erklærte seks av landets femten regioner for katastrofeområder. I tillegg har regjeringen besluttet å holde skolene stengt fram til 8. mars.

Dødstallene etter naturkatastrofen fortsetter å stige, og ifølge myndighetene er over 300 mennesker så langt bekreftet omkommet.

— Det var et kraftig jordskjelv, og det er ikke mulig å få full oversikt over omfanget av skadene, sa Bachelet i sin tale.

Tidligere på dagen besøkte hun områder ved byen Concepción, som ble spesielt hardt rammet i jordskjelvet.

Ubeboelige hus

Chiles ambassadør til USA, Heraldo Munoz, sier mange av dem som er berørt av katastrofen, har fått skader på boligene sine. En del risikerer nå å måtte bo på gata, sier Munoz til TV-kanalen CNN.

Den chilenske boligministeren Patricia Poblete opplyser at til sammen 1,5 millioner bolighus har fått forskjellige typer skader. Av disse har en halv million fått alvorlige skader.

I tillegg er en rekke bruer ødelagt, og lufthavna i hovedstaden Santiago har vært nødt til å stenge.

— Vent med å sende nødhjelp

Chile ber omverdenen om å vente med å sende nødhjelp til behovet er skikkelig kartlagt.

— Det er ikke nødvendig for noe land å sende nødhjelp før vi har kartlagt hva behovet er, sier Chiles utenriksminister Mariano Fernández.

— Nødhjelp som blir sendt hit uten at det er fastslått hva vi virkelig trenger, er lite til hjelp, sier han.

Analyseselskapet EQECAT i USA beregner at jordskjelvet forårsaket ødeleggelser for mellom 15 og 30 milliarder dollar.

Det tilsvarer 10–15 prosent av Chiles bruttonasjonalprodukt.

Dødelig tsunami

Jordskjelvet som ble utløst natt til lørdag, hadde en styrke på hele 8,8. Det betyr at det er et av de kraftigste som noen gang er registrert noe sted i verden.

Rystelsene utløste en tsunami som kostet minst fem mennesker livet på Robinson Crusoe-øya i den chilenske øygruppen Juan Fernández.

Kort etter skjelvet ble det sendt ut tsunamivarsel for store deler av Stillehavet, men varslene ble senere hevet for alle landene i regionen med unntak av Japan.

Japansk havn oversvømmet av tsunami

Havna ble oversvømmet i byen Nemuro på den japanske øya Hokkaido søndag da området ble rammet av tsunamien fra jordskjelvet i Chile.

Vannet fosset inn i lagerbygninger i havneområdet, og vannet sto om lag 30 centimeter opp fra bakken, viste bilder på fjernsynskanalen NHK. Tsunamien traff Japan med bølger på opptil 1,2 meter.

Ifølge nyhetsbyrået Kyodo ble i alt 320.000 mennesker evakuert fra kystområdene.

Japanske myndigheter fryktet en jordskjelvbølge på opptil 3 meter og ba innbyggere langs kysten om å trekke opp i høyden. Over 70.000 mennesker har fått beskjed om å komme seg bort fra utsatte områder.

— Gå for enhver pris ikke nær kysten, oppfordret statsminister Yukio Hatoyama i en tale sendt på japansk TV søndag.

Han advarte mot å ta lett på tsunamifaren og ba folk om å ta alle nødvendig forholdsregler.

De første bølgene som nådde den japanske øya Hokkaido, var ikke mer enn 30 centimeter høye. Men japanske meteorologer advarer om at betydelig større bølger kan være på vei mot de nordlige områdene Aomori, Iwate og Miyagi.

— Brannmenn er ute og patruljerer for å sjekke om noen fortsatt oppholder seg nær kysten, sier tjenestemannen Masanori Kitamura i byen Hachinohe.

Faren over i Russland

Også på flere russiske øyer er folk blitt evakuert fra steder ved kysten, ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti.

Øya Kamtsjatka ble søndag rammet av en 80 centimeter høy bølge, men russiske myndigheter valgte likevel å heve tsunamivarselet i området. Grunnen var at bølgene var for små til å gjøre noen skade.

Panikk

På den amerikanske øygruppen Hawaii ble det også satt i gang en storstilt evakuering, før tsunamifaren ble avblåst.

Ifølge nordmannen Anders Fors (23), som studerer på Hawaii, var det tendenser til panikk i gatene da myndighetene brukte sirener for å varsle folk om at jordskjelvbølgene nærmet seg.

— Vi skrudde på TV-en, og der ble folk bedt om å komme seg vekk fra stranda samt å hamstre mat hvis man kunne det, forteller Fors til Romerikes Blads nettutgave.

Senere ble det klart at den amerikanske delstaten, i likhet med de aller fleste andre utsatte områdene i og rundt Stillehavet, slapp fra tsunamien med skrekken denne gangen.