For den som ikke kan polsk er det umulig å følge med i hva de snakker om, de to mennene som sitter i det skarpe lyset i Studio 1 hos statskanalen TVP i Warszawa.

Men ett ord er til å kjenne igjen: «Jawohl!» Den tyske glosen, levert av statsminister Jaroslaw Kaczynski, utløser umiddelbar jubel og klapping fra heiagjengen som er benket på høyre flanke.

Motdebattanten, tidligere president Aleksander Kwasniewski, klemmer frem et matt smil. Heiagjengen hans er stille.

Statsministeren har akkurat dratt ett av sine glansnumre: Han har slått fast at Polen i altfor mange år var en lydig og høflig nasjon. Lot seg skalte og valte med av stormaktene; Russland, Tyskland, Frankrike og resten av EU. Aller verst var daværende president Kwasniewski, som sitter her ved siden av ham. I ti år reiste han rundt i verden som statsoverhode; alltid klar til å gjøre som han fikk beskjed om. Han ville så gjerne ha klapp på skulderen. Det var «Jawohl!» over hele linjen.

Ingen tror det er tilfeldig at Kaczynski bruker et ord fra vokabularet til Polens historiske erkefiende, Tyskland. Kaczynski smiler skjelmsk mens han venter på at klappsalven skal gå over.

Overser hovedutfordreren

Aleksander Kwasniewski var en mektig populær president da han gikk av i 2005. Men ingen levner eks-kommunisten, som var husvarm hos George W. Bush, noen større sjanse i forsøket på politisk comeback som statsminister. Koalisjonen hans av venstrepartier, LiD («Venstre og demokrater»), scorer under 20 prosent på meningsmålingene. De henger langt etter både nasjonalkonservative PiS («Lov og rettferdighet») til Polens berømte statsminister— og president-tvillinger, og det mer liberale høyrepartiet PO («Borgerplattformen»).

Analytikerne sier det er derfor statsminister Kaczynski har valgt å møte Kwasniewski i kveld. PO-leder Donald Tusk, som regnes som den eneste reelle utfordreren til tvilling-styret, vil han ikke duellere med.

Taktikken er å overse Tusk, i håp om at velgerne skal gjøre det samme.

Slåss for Polen

Også ellers er det statsministeren som har bestemt hva valgkampen skal handle om.

Det er en viss ironi i at utenrikspolitikk er blitt et dominerende tema. Tvillingene Jaroslaw og Lech hadde knapt nok vært utenfor Polens grenser da de kom til makten. Det står dårlig til med språkkunnskapene. De er blitt beskyldt for å være uvitende om omverdenen, nærsynte kraftpatrioter langt inn i det fremmedfiendtlige.

Like fullt har de gjort kampen for Polens rettmessige plass i verden til sin viktigste sak - og de har satt makt bak ordene. De har blokkert en samarbeidsavtale mellom EU og Russland. De var nær ved å kjøre hele EUs reformtraktat i grøften fordi de syntes tyskerne fikk for mange stemmer. De saboterte EUs «dag mot dødsstraff» for å markere sin abortmotstand. Og de har bråket mye og lenge om den nye tysk-russiske gassledningen i Østersjøen, som de mener er en trussel mot Polens energiforsyning.

Jakt på gamle spøkelser

Opposisjonen - både Kwasniewskis folk på venstresiden og det liberale høyrepartiet til Tusk - beskylder tvillingene for å ødelegge Polens rykte internasjonalt.

I fjernsynsstudioet peker Kwasniewski på at landet under hans regime både ble ønsket velkommen i NATO og i EU. Nå holder tvillingene på å ødelegge det som er av velvilje i utlandet, mener eks-presidenten.

Alle venter at statsministeren skal svare at han i alle fall holder seg edru når han er på reise. Kwasniewski var godt påseilet under et foredrag i Ukraina nylig.

Men Kaczynski angriper i stedet et annet av Kwasniewskis ømme punkter: Fortiden som pamp kommunistpartiet før Jernteppet falt.

Dette er Kaczynski-brødrenes andre store politiske prosjekt, og valgkampens andre hovedtema: Deres innbitte jakt på alt som lukter av korrupsjon og gamle, skjulte maktstrukturer. Kaczynski-brødrene - med fortid i Solidaritet - mener den gamle eliten fra kommunisttiden fortsatt har en klam hånd om Polen, ikke minst ved at de sikret seg store statsverdier på kriminelt vis. Tvillingene vil rive opp ondet med roten, og går hardt til verks. Et eget anti-korrupsjonsbyrå med vide fullmakter er opprettet. Etterforskning mot en av Kaczynskis egne statsråder - muligens igangsatt av regjeringssjefen selv - var også grunnen til at regjeringskoalisjonen raknet i sommer.

Opposisjonen mener Kaczynski bruker sin klappjakt for å knekke politiske motstandere, og påstår at hele demokratiet er i fare.

Lite nytt, kjente fronter

Etter en times debatt slås lampene av i Studio 1. Statsministeren ser mest fornøyd ut av de to. Jusstudent Martin Wawrzyniak (23) har fulgt debatten som studiogjest. Han sier det samme som aviskommentatorene vil gjøre dagen etter: Ingen store nyheter, kjente argumenter fra begge sider. Wawrzyniak har uansett bestemt seg for lengst.

— Statsministeren lover å kjempe videre mot korrupsjonen, og vet hvordan han vil styre. Kwasniewski har ingenting nytt å komme med. Jeg stemmer på Kaczynski, for fremtiden.

GORM K. GAARE
GORM K. GAARE