Nancy Pelosi.

Det er klokt å notere og å huske navnet.

Resultatet fra mellomvalget i USA, gjør at hun antakelig blir den første kvinne som velges som formann i Representantenes hus.

Det plasserer henne i en av de mektigste posisjonene i amerikansk politikk. Etter visepresidenten er hun den første til å ta skrittet inn i Det hvite hus om noe skulle skje med president og visepresident.

Den tredje i USAs maktpyramide. Det er nedfelt i grunnloven.

Strak karriere

Siden 2001, da hun ble valgt som Demokratenes innpisker i Representantenes hus, har hun hatt en karriere som får sitt foreløpige klimaks når hun blir formann i Representantenes hus fra årsskiftet.

Det er et politisk verv som best kan sammenliknes med vår stortingspresident.

Hun ble valgt til leder for Demokratene i 2002 da Richard Gephardt gikk av for å søke nominasjonen som partiets presidentkandidat i 2004. Kvinner har hatt trange kår i amerikansk politikk, ikke minst i de mest fremtredende vervene, og Pelosi var den første kvinne som ble partileder i Representantenes hus.

Noe av bakgrunnen for at hun har hatt en slik lysende karriere, finnes i det faktum at hun er en fremragende nettverksbygger. Siden hun i 2001 ble valgt til partigruppens innpisker, har hun drevet valgkamp for kandidater i 30 stater og i 90 valgdistrikter for Kongressen. Det har gitt henne bred støtte i den demokratiske gruppen.

Underveis mot topposisjonen hun nå inntar, har hun vel knapt vært nevnt som en mulig presidentkandidat. Kanskje har det å gjøre med at den har vært «reservert» for Hillary R. Clinton.

Aborttilhenger

Til tross for at hun er katolikk, har hun vært en sterk tilhenger av kvinnens rettigheter til svangerskapsavbrudd, og hun har siden 1995 stemt mot alle forsøk på å endre en viktig høyesterettsdom.

Hun har sagt at hun vil fortsette å gå til nattverd selv om noen katolske bsikoper har sagt at aborttilhengere må nektes nattverden.

Hun er også tilhenger av et annet stridsspørsmål i amerikansk politikk, stamcelleforskning.

Pelosi vil ikke gå av veien for skatteøkninger for å finansiere program over statsbudsjettet, ikke minst bistand til de fattige. Samtidig er hun tilhenger av et balansert budsjett.

I nasjonale sikkerhetsspørsmål har hun stått frem som en sterk kritiker av krigføringen i Irak. Hun støttet vedtaket som ber Bush utarbeide en strategi for Irak og en timeplan for tilbaketrekning av de amerikanske soldatene.

Dette kan kanskje bli et av de vanskelige spørsmål når presidenten skal samarbeide med Kongressen i tiden fremover.

«Bestemorstype»

I et ferskt intervju med nyhetsmagasinet Time har hun beskrevet seg selv som en høflig bestemorstype.

Hun snakker hele tiden om sine fem barnebarn, men man skal ikke la seg lure. Hun lar seg ikke pille på nesen, og hun har stått for en aggressiv demokratisk politikk når det har vært nødvendig å markere partiets standpunkt.

Observatører sier at hennes taktikk med å få de demokratiske representantene til å følge partilinjen til punkt og prikke har ført til at partiet står mer samlet enn på lange tider.

Politisk hører hun hjemme på partiets venstreside. Hun liker ikke om noen kaller henne moderat.

Før valget var det mange republikanere som håpet at hun ville drive valgkamp i flest mulig valgdistrikt. Det ville avsløre hvor «venstrevridd» hun egentlig er, ble det sagt.

Om hun avslørte seg, har det i hvert fall ikke hatt konsekvenser for stemmegivningen.

Nancy Pelosi

  • 66 år. Gift med Paul Pelosi. Fem barn.
  • Demokrat.
  • Har representert California i Representantenes hus siden 1987. * Gjenvalgt med 81 prosent av stemmene i sin valgkrets, som omfatter størsteparten av San Francisco.
  • Valgt med overveldende flertall som Demokratenes minoritetsleder i Representantenes hus i 2002. Blir antakelig flertallsleder fra årsskiftet.
  • Sannsynlig som formann (Speaker) i Representantenes hus fra årsskiftet.

Første kvinne i så fremskutt politisk posisjon.

  • Kommer fra en meget samfunnsengasjert familie. Faren har vært medlem av Representantenes hus og borgermester i Baltimore. Også en bror har vært borgermester i Baltimore.
MEKTIG KVINNE: Demokraten Nancy Pelosi blir den mektigste kvinnelige folkevalgte i USA som majoritetsleder av Representantenes hus.FOTO: JIM YOUNG, REUTERS
JIM YOUNG