Nasjonaliteten til de drepte er ikke umiddelbart kjent. Lokale kilder har tidligere sagt at en av de drepte var en franskmann, men dette er ikke blitt bekreftet fra offisielt hold.

Ifølge det mauritanske nyhetsbyrået ANI, er hele 41 personer kidnappet. Dette er ikke bekreftet av andre kilder.

Tre nordmenn skal være blant de 41 kidnappede. Det kommer i tillegg til amerikanske, japanske og irske nasjonaliteter.

ANI er blitt kontaktet av en talsperson for terrorgruppen Katibat Moulathamine, som har tatt på seg ansvaret for terroraksjonen.

— Det er en reaksjon mot at Algerie tillater franske fly å bruke luftrommet til raid mot Nord-Mali, sier talsmannen, ifølge ANI.

Rebellene i Azawad i Nord-Mali har tidligere advart om terroraksjoner mot franske interesser i kjølevannet av Frankrikes inngripen i Mali.

Bekreftet av konen

To politimenn og fire oljearbeidere er såret, sier lokale tjenestemenn til det algeriske nyhetsbyrået APS.

Samtidig meldes det om at en rekke ansatte fra ulike land er blitt bortført, deriblant en nordmann. Det har hans kone bekreftet overfor Bergens Tidende.

Irske myndigheter har bekreftet at en irsk statsborger er blant gislene. I tillegg er fire japanere og en franskmann bortført, ifølge en algerisk parlamentariker.

Statoil har 20 ansatte på installasjonen, hvorav ti nordmenn. Installasjonen drives i samarbeid med britiske BP og algeriske Sonatrach.

Den algierske avisen El Watan meldte tidligere dag at fem personer var døde. De skriver at alle jobber for Japan Gas Corp.

Samtidig, melder avisen at sikkerhetssjefen på anlegget i Ain Ameinas er blant de drepte.

Ain Amenas ligger helt på grensen til Libya. Det algierske, statseide selskapet Sonatrach opererer anlegget sammen med britiske BP og Statoil. LNG-anlegget ble åpnet i 2006, og skal være det største av sitt slag i Algerie.

— Nordmann tatt til fange

Statoil bekrefter at selskapets gassproduksjonsanlegg i In Aménas ble utsatt for et angrep onsdag morgen.

Statoil har i underkant av 20 medarbeidere ved anlegget, mer enn ti av dem er norske. Flere ansatte skal være tatt til fange, og det er kommet ulike opplysninger om nasjonaliteten til gislene.

Ifølge NRK.no har en gruppe som kaller seg Katibat Moulathamine, eller den Maskerte Brigade, tatt på seg ansvaret for angrepet. Den hevder å ha tatt tre nordmenn, en brite og en amerikaner til fange.

— Foreløpig kan jeg ikke si om det er nordmenn eller Statoil-ansatte blant de kidnappede, sier informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil til Aftenbladet ved 12.30-tiden.

Ifølge franske Le Parisien er en nordmann blant gislene. Den norske arbeideren skal være en oljearbeider, og skal være meldt savnet etter angrepet mot oljeinstallasjonen.

Statoil skriver i en pressemelding at beredskapsorganisasjonen er mobilisert og at de nå arbeider for å få oversikt over situasjonen.

— Statoil vil gi ytterligere informasjon når det foreligger. Vårt viktigste fokus er sikkerheten til medarbeiderne ved anlegget, heter det i pressemeldingen.

In Amenas er et våtgassfelt som blir drevet av Statoil sammen med BP og det algeriske oljeselskapet Sonatrach.

— Algeriske myndigheter håndterer situasjonen lokalt, og norske og britiske myndigheter er varslet om saken. Statoil varsler pårørende til medarbeidere ved anlegget, skriver Statoil.

Al-Qaida: - Vi står bak

Frankrike innledet for noen dager siden en større militæroperasjon nord i Mali i et forsøk på å stanse islamistiske opprøreres fremrykking i landet. Da truet flere grupperinger med at de ville slå tilbake mot franske mål over hele verden.

Algerie besluttet i går å stenge grensen til Mali, ifølge den algierske avisen El Moudjahid. Det på grunn av den spente situasjonen i nabolandet, der Frankrike denne uken gikk inn militært. Det skjer etter et annet terroristangrep i Algerie mandag.

En islamistisk opprører som deltok i gisselaksjonen på en av Statoils gassinstallasjoner i Algerie, sier angriperne kom fra nabolandet Mali, melder NTB.

— Vi er medlemmer av al-Qaida, og vi kom fra det nordlige Mali, sier en opprører på telefon til nyhetsbyrået AFP.

— Vi kommer fra Khaled Abul Abbas-brigaden, ledet av Mokhtar Belmokhtar, la han til.

Den algeriske avisen Al Watan skriver derimot at det var tuaregopprørere som sto bak angrepet, og at to sikkerhetsvakter ble drept.

— Et kjøretøy med et dusin tungt bevæpnede tuareger greide å trenge seg inn på anlegget i morgentimene. Nasjonaliteten deres er ikke kjent, skriver avisen.

Algeriske myndigheter har så langt ikke kommentert bortføringen.

UD: - Meget alvorlig

Utenriksdepartementet (UD) ble varslet av Statoil om hendelsen onsdag morgen. De betegner situasjonen som alvorlig.

— Vi ser meget alvorlig på denne situasjonen. UD er i tett kontakt med Statoil og andre aktører i saken, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen til NTB.

Han opplyser at utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) følger situasjonen fortløpende i nær kontakt med sine kolleger i regjeringen.

— Fra UDs side vil vi gjøre det vi kan for å bistå norske statsborgere og Statoil i denne vanskelige situasjonen, sier Elsebutangen, og legger til at det ikke er naturlig å kommentere konkrete tiltak på det nåværende tidspunkt.

Utenriksdepartementet fraråder reiser til eller opphold som ikke er strengt nødvendig i Sahel-området i Algerie, det vil si det sørlige Algerie som grenser til Mauritania, Mali, Niger og Libya.

I februar i 2011 ble en italiensk turist bortført av al-Qaida i Nord-Afrika (AQIM) i det same området. Kvinnen ble løslatt etter to måneder i fangenskap.

Ustabil situasjon

Kirkens Nødhjelp er den eneste norske hjelpeorganisasjonen som opererer i Algerie. De arbeider i flyktningeleirer vest i landet, mot grensen til Marokko og Vest-Sahara.

— De siste månedene har sikkerhetssituasjonen vært ustabil, ikke minst på grunn av utviklingen i Mali, sier spesialrådgiver for Algerie Eirik Kirkerud i Kirkens Nødhjelp.

De har ikke nordmenn stasjonert i landet nå. Hjelpearbeidet skjer i samarbeid med en lokal partner.

— Potensialet for uønskede hendelser har vært til stede. Vi har fulgt sikkerhetssituasjonen nøye, og også fulgt egne, skjerpede sikkerhetsrutiner når vi har vært der. Det dreier seg om hvor og når man beveger seg, at man av og til kjører i konvoi, etc, sier Kirkerud.

Etter en kidnapping av to utlendinger for halvannet år siden hadde Kirkens Nødhjelp en periode der de ikke sendte folk ned til flyktningeleirene. De to ble løslatt i sommer, og Kirkens Nødhjelp hadde folk i leirene igjen så sent som i september i fjor, opplyser Kirkerud.

Statoil sitt anlegg In Amenas
Kjetil Alsvik / Statoil