Titusener av demonstranter har protestert over store deler av landet de siste to dagene med krav om at det må bli slutt på presidentens 30 år lange styre.

Politiet skjøt med gummikuler mot demonstranter i sentrum av Kairo onsdag kveld. Sivilkledd politi dro demonstranter vekk fra mengden og hamret løs på dem med køller, ifølge øyenvitner.

En demonstrant og en politimann ble drept i en skur av stein mellom de to sidene i sentrum av Kairo. Politiet skjøt også tåregass mot demonstranter og jaget hundrevis gjennom gatene i byens populære handlestrøk.

Blant 500 pågrepne er 90 tatt av politiet i Kairo, mens 121 er medlemmer av Det muslimske brorskap i den sørlige byen Assiut, ifølge kilder i innenriksdepartementet. Men antall arresterte kan være høyere enn de 500.

Kjørte inn

I et annet område av Kairo kjørte politiet spesialbiler inn i en mengde på rundt 3.000 demonstranter for å tvinge dem til å spre seg.

I byen Suez satte demonstranter fyr på en offentlig bygning. De prøvde også å brenne ned et lokalkontor til det regjerende Nasjonaldemokratiske partiet, men brannbombene klarte ikke å antenne bygget. Politiet skjøt med tåregass for å drive demonstrantene tilbake. 55 demonstranter og 15 politifolk ble skadd i sammenstøtene, ifølge politiet.

Minst tre demonstranter ble såret og brakt til sykehus i Kairo etter at politiet pågrep flere journalister som demonstrerte.

Vinner av Nobels fredspris, Mohamed ElBaradei, kommer til Kairo torsdag, opplyser broren til Reuters. Mange av regimekritikerne ser på Baradei som en figur som kan bringe nye tider til Egypt.

Jordskjelv

Mubarak er neppe direkte truet på kort sikt, men stemningen er i ferd med å endre seg fra apati til et håp om at det er mulig å få til endringer, mener analytikere.

– Om regimet skulle falle, er det et absolutt jordskjelv i regionen. Det kommer til å slå veldig sterkt inn mot andre autoritære regimer og påvirke maktbalansen i regionen, sier Egypt-forsker Bjørn Olav Utvik NTB.

Han understreker at det er altfor tidlig å si om Mubaraks dager er talte, men sier opprøret i Tunisia har brakt med seg en ny dynamikk over protestene i Egypt.

Lover ytringsfrihet

Egypts statsminister Ahmed Nazif lover at regjeringen vil innføre ytringsfrihet. Statsministeren sier samtidig at politiet hadde opptrådt forsiktig mot demonstrantene tirsdag, da tre personer drept i urolighetene.

Som i Tunisia bruker demonstrantene Facebook og Twitter aktivt, men de sosiale mediene er blitt stengt, hevder flere kilder

– Jeg har fått bekreftet av brukere i Egypt at Facebook er blokkert, sier Jillian York ved Harvard-universitetet ifølge Reuters.

USAs utenriksminister Hillary Clinton oppfordrer Egypts regjering til å tillate fredelige demonstrasjoner og ber myndighetene om ikke å blokkere sosiale medier.

– Det er en viktig mulighet nå for å gjennomføre politiske, økonomiske og sosiale reformer, sier Clinton ifølge AFP.

En ny Facebook-gruppe som ble opprettet onsdag, hadde etter få timer 18.000 tilhengere.

Mot maktskifte

President Hosni Mubarak har hatt makten i Egypt i tre tiår og skal ha solid støtte fra forsvaret og sikkerhetsapparatet. Regimet tillater også enkelte mindre demonstrasjoner og til en viss grad kritikk gjennom mediene.

Men Mubarak er 82 år gammel og var i fjor alvorlig syk. At det uansett nærmer seg et maktskifte i Egypt, kan gjøre situasjonen mer ustabil, mener Utvik.

– Det øker også muligheten for splittelser i lederskapet. Ett spørsmål er hvor sterkt og villig folket er, og et annet er om ledelsen står samlet eller om vi vil se splittelser, forklarer han.

I tillegg til mangel på grunnleggende demokratiske rettigheter sliter Egypt også med arbeidsledighet, analfabetisme og fattigdom.

Innrømmelser

Direktør Jakob Erle ved Det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut i Kairo betegner situasjonen som «åpen og uforutsigbar», men har merket seg at regimet er kommet med innrømmelser.

– Regjeringen har sagt at den vil fryse prisene på matvarer og energi, blant annet bensin, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.