Bastian Disun (32) var kaptein på fiskebåten "Palapa"som havarerte med flyktningene om bord, mens Norbames Nurdin (31) var mannskap.

De to fikk henholdsvis syv og fire års fengsel. "Tampa" ble nektet å sette flyktningene, hovedsakelig afghanere, i land i Australia, og saken førte til internasjonal oppmerksomhet om landets strenge innvandringspolitikk.

Begge hadde erklært seg ikke skyldig i tiltalen, og hevdet at de ble lurt av indonesiske menneskesmuglere. Etter at dommen ble kunngjort stilte deres forsvarere spørsmål ved hvorfor australske myndigheter ikke har gjort noe for å få tak i de indonesiske bakmennene. De hevder at myndighetene har fått detaljert informasjon om dem, uten å følge opp.

En talskvinne for australsk politi avviser at bakmennene er identifisert, og påpeker at menneskesmugling ikke er ulovlig i Indonesia, noe som gjør det vanskelig å rettsforfølge dem.

(NTB)

TAMPA: Begge de dømte hadde erklært seg ikke skyldig i tiltalen, og hevdet at de ble lurt av indonesiske menneskesmuglere.