Våpenhvilen skal gjelde mandag og tirsdag, da både tamiler og singalesere feirer nyttår.

– Regjeringen har bestemt å stanse alle kamphandlinger mandag og tirsdag, opplyser en regjeringstalsmann i Colombo søndag.

Sri Lankas president Mahinda Rajapakse gjentok søndag regjeringens krav om at LTTE legger ned våpnene og overgir seg til hæren. FN og en rekke land rundt om i verden har bedt begge partene i konflikten om å beskytte de sivile fra kamphandlingene.

– Første steg

FNs generalsekretær Ban Ki-moon kaller våpenhvilen et første steg mot en fredelig avslutning på kampene i landet.

– Men det er ikke den fullstendige, humanitære pausen jeg hadde ønsket, sier han og ber om at myndighetene må overholde våpenhvilen strengt.

– De sivile som ønsker å forlate området i denne perioden, må få gjøre det uten å bli hindret og må bli behandlet i overensstemmelse med internasjonale standarder og prinsipper, sier Ban.

– Sivile må få evakuere

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) sier det hviler et ansvar på begge sider i konflikten å sikre at de sivile som er i området, får mulighet til å evakuere.

– Skal dette kunne skje, tror vi man trenger en lengre humanitær pause. Man trenger en mer organisert pause som gjør at begge partene gjør det de må for å få de sivile ut, sier Solheim til NRK.

Trengt sammen

Regjeringshæren er i ferd med å knuse den tamilske LTTE-geriljaen, som nå er trengt opp i et hjørne nordøst i landet.

Offensiven har ført til at mellom 100.000 og 200.000 sivile er trengt sammen i en såkalt sikkerhetssone på en liten kyststripe. Der er de helt ubeskyttet for kryssild og for målrettede angrep, og de mangler også mat og vann. Begge parter i konflikten beskylder hverandre for å angripe de sivile med bomber og skuddsalver.

Regjeringshæren beskylder også Tamiltigrene for å bruke sivilbefolkningen som levende skjold. Men det avviser LTTE.