Dette er også en fortelling om hvordan uttalelser beveger seg på elektronikkens vinger. Om hvordan politikeruttalelser antakelig ment til hjemmebruk slynges tilbake fra et helt annet verdenshjørne og treffer det sivilt-militære forsvarsetablissement med en kraft som ikke engang et rakettskjold — «stolt produsert i USA», for å sitere merkelapper som sys inn i alt fra T-skjorter til uniformer - kan beskytte mot.

BBCs nettside

Det begynner onsdag kveld etter at NATO-rådet har gjort sitt vedtak om å sette i kraft «Artikkel 5». Den som sier at NATO-landene skal slutte rekkene og anse et angrep mot ett av medlemslandene som angrep på dem alle.

Utenriksminister Thorbjørn Jagland uttaler seg på en slik måte at BBC oppfatter det som at Norge har reservasjoner mot vedtaket. Dette legges ut på BBCs nettside; tidlig torsdag morgen kommer de første reaksjonene fra amerikanere i Bergen. De er illsinte.

Men det er flere som leser BBCs nettside. I den amerikanske hovedstaden finner redaksjonen i storavisen Washington Post dette så interessant at de formidler de jaglandske synspunkter på fremtredende plass. Herfra er ikke veien lang til nyhetskanalen CNN. Og fra CNN er ikke veien lang til Miami Herald.

Og da er det at den norske generalkonsulen i Miami, Guro Vikør, får merke et amerikansk raseri. Ikke rettet mot arabiske terrorister, men det som oppfattes som en svikefull alliert.

Pressemeldingen

Omtrent samtidig er det andre som har det travelt. Via e-post og telefaks sender Forsvarets overkommando (FO) ut en pressemelding (nr.89/01) med overskriften «Ikke i krig».

Her tillegges forsvarsminister Bjørn Tore Godal utsagn som ikke kan oppfattes på annen måte enn de kollega Jagland ble tillagt av BBC. At Norge er en nølende og motstrebende NATO-partner.

I løpet av torsdagen eskaleres e-postkrigen mot norske interesser i USA. BTs etterretningskilder dersteds kan berette om de reneste elektroniske hatbrev og telefonoppringninger til vår diplomatiske representasjon i hovedstaden. Norge beskyldes for å mangle både ryggrad og «baller», og det minnes om at USA gjorde sitt til å hjelpe Norge i annen verdenskrig.

Pressemelding 2

Vi er nå kommet til fredag formiddag, norsk tid. En ny pressemelding tikker inn fra FO. Nr. 90/01. Overskrift: «Kansellering av pressemelding».

Her meddeles at nr. 089 trekkes tilbake. Den var uautorisert.

Kontaktperson i FO, kommandørkaptein Per Høiby, kan ikke si om dette innebærer at vi er i krig. Han bare understreker den uautoriserte utsendelse. Hva dette betyr er ikke godt å si, men det er vel grunn til å anta at det må finnes en syndebukk et eller annet sted i systemet.

Det må være tillatt å antyde at ettersom det tok 26 timer fra pressemelding 1 til pressemelding 2, så befant FO seg dypt i skyttergravene eller i neddykket tilstand ...

Ambassadens nettside

På den andre siden av Atlanterhavet har medlemmer av vårt diplomatiske korps for lengst funnet tiden inne til motangrep.

Det er uklart om dette er autorisert fra hovedkvarteret i Oslo. Men det er en realitet at ambassadens nettside utstyres med et oppslag som ikke etterlater tvil om at Norge helt og fullt støtter USA og NATO.

Påpasselig blir det også slått opp at forsvarsminister Bjørn Tore Godal har sendt støttebrev til kollega Rumsfeld i Pentagon. Og dermed er vel freden mellom Norge og USA gjenopprettet.

Det som nå gjenstår å få avklart er om pressemelding 90/01 er autorisert, eller om vi kan vente oss flere overraskelser.