Spaserturen i verdensrommet var ment å vare i 7 timer, men varte i 8 timer og 56 minutter. Ingen astronauter har tidligere vært ute av romfartøyet sitt så lenge, og søndagens spasertur varte nesten 30 minutter lenger enn den forrige rekordturen.

De to astronautene er de nyeste beboerne i den internasjonale romstasjonen, og hensikten var å gjøre noen små forbedringer på utsiden av romstasjonen. Resultatet ble imidlertid at en del som skulle festes på utsiden av romstasjonen i stedet ble et nytt objekt i bane rundt jorden. For astronaut James Voss mistet en fotstøtte han skulle sette fast på en robotarm. Dermed forsvant fotstøtten vekk fra romferja, tilsynelatende langsomt, men i virkeligheten med samme hastighet som romferja, åtte kilometer i sekundet. Fotstøtten går nå i sin egen bane rundt jorden, og vil fortsette å gjøre det til den brenner opp i jordens atmosfære om noen måneder.

Den kvinnelige astronauten Susan Helms holdt også på å skape et nytt objekt i bane rundt jorden da hun skulle forlate romferja. En veske med et viktig instrument holdt på å følge med henne ut.

-Å, å, sa astronaut Helms, og klarte å redde vesken før den rakk å gå inn i bane rundt jorden.

NTB

VEKTLØS: Astronaut James Voss samler sammen utstyr ved Discovery søndag. (AP Photo/NASA TV)