Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) opplyste på en pressekonferanse i kveld at Moland ble funnet død i sin egen fengselscelle i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa søndag morgen.

32-åringens familie ble orientert om dødsfallet tidligere søndag.

— Dette er nytt for oss alle. Omstendighetene vil bli klarlagt etter hvert, sier Molands advokat, Hans Marius Graasvold til VG.

Dømt til døden

Moland og kameraten Joshua French kom i medienes søkelys sommeren 2009 da de ble arrestert i Kongo, anklaget for drap og spionasje. Begge ble begge funnet skyldig på alle tiltalepunkter og dømt til døden.

Norsk UD har det siste året jobbet mot kongolesiske myndigheter, for å få til en avtale om soningsoverføring for de to nordmennene.

Senest i mai tok utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) opp saken med president Joseph Kabila, som lovet å se på saken.

– Vi har meldt tydelig fra om at vi er rede til å forhandle om en avtale om soningsoverføring. Nå venter vi på at kongolesiske myndigheter skal gi oss en tilbakemelding, sa kommunikasjonsdirektør i UD, Ragnhild Imerslund, til NTB i begynnelsen av juli.

Nektet skyld

Det er nå over et år siden Norge sendte over et forslag til en utleveringsavtale.

– Ifølge kongolesiske myndigheter er dette en vanskelig politisk sak. Vi har ikke fått noen signaler på at en løsning er på trappene, sa Imerslund.

Moland og French ble dømt til døden for å ha tatt livet av sin innleide sjåfør, samt for å ha utført spionasje på vegne av Norge.

Begge har nektet straffskyld helt siden pågripelsen. Saken deres ble behandlet i tre rettsinstanser.

Familien til de dødsdømte nordmennene har tidligere kritisert norske myndigheter for å gjøre for lite for å få de to hjem til Norge.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Moland ble funnet død i sin egen celle søndag, opplyser utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).