NTB-AFP

— Christmas-øya kan fortsatt bli John Howards Falklandsøyer, skriver nyhetsbyrået AFP.

Byrået henviser til øygruppen i Sør-Atlanteren som ble invadert og okkupert av Argentina, men gjenerobret av britene etter en kort og blodig krig i 1982.

Parallellen er klar: Storbritannias konservative statsminister Margaret Thatcher var før Falklandskrigen dypt upopulær, og sto i fare for å miste makten. Krigen førte henne tilbake til topps på meningsmålingene, og de konservative vant en brakseier ved nyvalget i 1983.

"Handlekraft"

I Australia ligger det konservative regjeringspartiet ifølge ferske målinger tynt an foran nyvalget mot slutten av året. Howards regjering trenger en anledning til å vise handlekraft, slik Thatcher gjorde på Falklandsøyene, mener kommentatorer.

Forskjellen er at Howards angrep ikke rammer en brutal og aggressiv militærjunta, men 438 fortvilte afghanske båtflyktninger. Den rammer også en norsk skipskaptein og hans mannskap, som ikke gjorde annet enn å følge sjøens skrevne og uskrevne lover.

Men det er opinionen hjemme i Australia som teller, og den er etter alt å dømme på statsministerens side. Selv Howards erkerival, den høyreradikale og fremmedfiendtlige opposisjonspolitikeren Pauline Hanson, roser hans opptreden i "Tampa"-saken.

Hardhendt

Howard har brukt hard hånd flere ganger før, og det har alltid vært politisk lønnsomt. Han fikk sterk oppslutning da han krevde radikale reformer i våpenlovene etter en massakre i delstaten Tasmania i 1996, og da han sendte australske styrker til Øst-Timor i 1999.

Nesten tre firedeler av innringerne til australske radioprogrammer de siste dagene har støttet Howards harde linje overfor "Tampa" og flyktningene om bord i skipet. Folk som aldri har hørt om Jens Stoltenberg eller Thorbjørn Jagland gir blaffen i protestene fra Norge.

Også det store opposisjonspartiet Labor støtter statsministeren, og bare noen få stemmer hever seg i protest - men de finnes. Howard hører for mye på radio, og for lite på sin egen samvittighet, sier senator Bob Brown fra miljøvernpartiet De Grønne.

Australias statsminister John Howard ligger tynt an på de fleste meningsmålinger foran nyvalget mot slutten av året. Han kan tjene stemmer på å vise handlekraft, slik han forsøker å gjøre i "Tampa"-saken, mener kommentatorer.