Før var ofte ledelsen var fornøyelsesparkene bekymret over at attraksjonene ikke var heftige nok. De la derfor sjelen i utvikling av den ultimate berg— og dalbanen. Men nå har trenden snudd. Noen av "forlystelsene" har rett og slett blitt for skremmende. Innehavere ber designerne å legge mer vekt på moro istedet for adrenalin-kick.

Blant "verstingene" er en stol som faller baklengs i 120 kilometer i timen mens den spinner offeret rundt i et hjul. "X: the Fourth Dimension" er designet av Arrow Dynamics og åpner senere i år i Magic Mountain-parken i California.

— Vi kjenner menneskekroppens grenser, og vi har gått så langt vi kan. Det er jeg sikker på, sier designekspert Walter Stengel til New Scientist.

Fornøyelsespark-konsulent Willem Bles advarer om at "moroa" har blitt for skremmende. - Se på folks ansikter. De har det ikke moro lenger, sier han.

Nasa er blitt en flittig medspiller i utviklingen i noen av de mest ekstreme attraksjonen. Blant de råeste er den Nasa-utviklede "Vertical Velocity" som åpnet nylig i parken Six Flags Great America i Gurnee, Illinois.(Origo)