Nesten 70.000 klager på avviklingen av presidentvalget i USA var registrert i 22-tiden norsk tid, mange timer før valglokalene stenger, ifølge [USA Today](http://www.usatoday.com/story/news/politics/2012/11/06/voting-problems-presidential-election/1685783/).

Alvorlighetsgraden i de 70.000 klagene er uklart, men det er allerede meldt om flere alvorlige enkelthendelser under valgavviklingen.

I flere delstater har elektroniske stemmemaskiner måtte kalibreres om, etter at en stemme på Obama har blitt registrert som en Romney-stemme, og omvendt.

Problemer med programvaren

Youtube-brukeren «Centalpavote» har lagt ut en video som angivelig

viser et sammenbrudd i programvaren i stemmelokalet.

— Jeg trykte på Obama, men stemmen ble registrert på Romney. Siden jeg er programvareutvikler, var det åpenbart å se at noe var galt i kalibreringen, uten at de frivillige valgfunksjonærene brydde seg noe nevneverdig, skriver han på profilen sin.Det samme skjedde i Perry County i Pennsylvania, skriver avisen Post Gazette.

På flere nettsteder florerer konspirasjonsteoriene om valgfusk etter liknende hendelser, og anklagene hagler mellom Demokratene og Republikanerne.

— En velger gjorde valgfunksjonærene i Perry County oppmerksomme på feilen, som ble rettet umiddelbart, sier Ron Ruman, en talsmann for delstatsmyndighetene i Pennsylvania.

Valgobservatører jaget vekk

I Philadelphia, en by der Demokratene har stor oppslutning, er Republikanerne opprørt over at 75 av partiets egne valgobservatører er utestengt fra valglokaler av en lokal domstol, skriver NTB.

Partiet har allerede klaget dette inn for retten.

— Det er et forkastelig forsøk på av Obama-kampanjen på å undertrykke våre lovlige observatører i Philadelphia, og vi tok dem på fersk gjerning, sier republikaneren Rob Gleason i en uttalelse.

Også i den viktige vippestaten Ohio er det kommet klager, blant annet på angivelige svikt på elektroniske stemmemaskiner. Flere av klagene er allerede tirsdag ettermiddag på vei inn i det amerikanske rettssystemet.

Både Demokratene og Republikanerne har presidentvalget fra 2002 frisk i minnet, da kun et hundretalls stemmer gav Bush seieren.

I forkant av årets valg har begge leirene derfor engasjert store advokatkorps, for å forfølge eventuelle episoder av valgfusk.

Enorme køer i Florida

Det kommer i natt norsk tid også meldinger om store problemer med valgavviklingen i Florida. Ifølge CNN er køene så lange, at delstatsmyndighetene vurderer å forlenge åpningstidene i valglokalene.

I enkelte områder skal folk ha stått i opp mot ni timer i kø, melder CNN, og fem timer, ifølge The Guardian.

— Køene avskrekker folk fra å stemme, fordi de rett og slett ikke har tid til å stå timevis i kø, sier Derek Turner, kommunikasjonsdirektør i NAACP, en interesseorganisasjon for afroamerikanere - en folkegruppe som ofte stemmer på Demokratene.

Flere personer skal ha forlatt køene fordi de måtte tilbake på jobb, melder Miami Herald.

I 2000 anklaget Demokratene den republikanske guvernøren Jeb Bush for å med vilje ha sabotert valgavviklingen i de svaret områdene, noe partiet mente var utslagsgivende for at Al Gore tapte valget.

- En helt vanlig valgdag

Hvor stor andel av de 70.000 innrapporterte klagene som dreier seg om alvorlige svikt i valgavviklingen, er uklart.

Det er imidlertid på det rene av en stor mengde klager dreier seg om nye lover om at velgere må kunne legitimere seg med ID-kort med bilde, lange køer og rutinesvikt.

— Enorme køer, maskinsammenbrudd og slosskamper ved urnene. En helt vanlig valgdag, dessverre, skriver juristen Rich Hasen ved University of California på sin Twitter-profil.

Mike Wojcik, som er lokalt ansatt i Obama-kampanjen i Pennsylvania, sier han har mottatt rundt et dusin meldinger om angivelig valgfusk gjennom å jukse med elektroniske stemmemaskiner.

— Mange er overbevist på at man kan trikse med disse maskinene. I teorien er det mulig, men i og med at slike lovbrudd straffes svært alvorlig, så er sjansen for at det gjøres i praksis minimal, sier han til Post Gazette.