Den politiske hansken etter Jugoslavias berømte president Josip Broz Tito , er tatt opp av hans barnebarn, Josip Joska Broz, som har dannet et nytt kommunistparti i Serbia. Partiet ble grunnlagt i november, men er ennå ikke offisielt registrert. — Jeg er over-bevist om at vi innen slutten av januar har samlet de 10.000 underskriftene som må til for å bli registrert, sier Joska Broz til den serbiske avisen Blic.

Broz (bildet) lover et moderne venstrefløyparti, som støtter serbisk medlemskap i EU. Han sa ved starten i Novi Sad, hovedstaden i Serbias nordlige provins Vojvodina, at partiet vil bruke arven etter Tito, «men partiets grunnlag er nåtidens realiteter. Vi vil for eksempel respektere religionsfrihet, mens det tidligere kommunistpartiets medlemmer måtte være ateister». Han venter at 14 mindre kommunistpartier slutter seg til partiet, som blant andre Novi Sads sosialdemokrater var med på å danne. Nytt kommunistparti

Marko Blagojevic, programdirektør for grasrotorganisasjonen Senter for frie valg og demokrati i Beograd, sier at det tross mange negative følelser for kommunisme er «rom» for et kommunistparti i Serbia.

— Partiet kan få relativ suksess blant de serbere som nærer nostalgi for kommunistfortiden, sier Blagojevic, som ikke venter at barnebarnet får særlig mye ut av å påkalle seg arven etter Tito, som han ikke mener har «lang holdbarhet».

"Underholdende"

En meningsmåling foretatt av nyhetsbyrået Radio Free Europe i den serbiske hovedstaden, støtter den vurderingen. «Noen sa at de fant partiinitiativet komisk. De sa at Titos epoke er fjern fortid, og at folk har nok skremmende minner fra den tiden til ikke å støtte partiet», skriver Free Europe.

Filminstruktøren Gorcin Stojanovic sier til nyhetsbyrået at Titos barnebarn som partileder er «interessant, ja til og med underholdende».

Arven etter Tito

Stojanovic har laget flere TV- og biografifilmer med historiske temaer, blant annet en film om en romanse mellom to generasjoner, der han fremstiller brutaliteten i avdøde, krigsforbrytertiltalte Slobodan Milosevic' regime som en arv etter Tito. Men Milosevic fremstilles som verst.

Tito var kroat

Kroaten Tito ledet en partisanbevegelse mot nazistene under annen verdenskrig og var Jugoslavias eneveldige leder til sin død i 1980. Det var makttomrommet og maktkampen etter hans død som Milosevic brukte til å piske opp nasjonalisme med påstanden om at Tito hadde undertrykt den største jugoslaviske etniske gruppen, serberne. Ikke minst ved å gi Kosova utstrakt selvstyre, som Milosevic tok fra den tidligere serbiske provinsen.

Den serbiske avisen Danas spår at nettopp den arven etter Tito vil belaste det nye kommunistpartiet, da meningsmålinger har vist at et flertall av serberne ser Titos politikk som begynnelsen på slutten for serbisk overhøyhet i det nå selvstendige Kosovo.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

ENEHERSKEREN: Josip Broz Tito styrte Jugoslavia med jernneve i en menneskealder.