Kiev: Janukovitsj vant andre og avgjørende runde av presidentvalget i landet 7. februar da han slo utfordreren Julia Timosjenko med en margin på 3,5 prosentpoeng.

Men Timosjenko vil verken gå av som statsminister eller anerkjenne Janukovitsj som president, og under edsavleggelsen i Kiev torsdag morgen holdt både Timosjenko selv og hennes allierte seg borte fra nasjonalforsamlingen.

Sergei Chuzavkov

BOIKOTTET presidentens edsavleggelse: Julia Timosjenko.

Den vedvarende konflikten mellom de to reflekterer utfallet av valget, som bekreftet den dype splittelsen mellom det russiskdominerte østlige Ukraina og det mer nasjonalistiske, vestvennlige vest.

Men Timosjenko, som har sin maktbase vest i landet, droppet lørdag sin rettslige protest mot valgresultatet.

— Vanskelig tid

I sin tale etter edsavleggelsen sa Janukovitsj at han overtar styringen i en tid hvor landet er rammet av enorm gjeld, en økonomi som ligger i ruiner, korrupsjon og fattigdom.

— En ny periode i historien vår begynner. Landet er i en vanskelig situasjon, sa Janukovitsj.

Den ukrainske økonomien krympet med 15 prosent i fjor. En umiddelbar utfordring for Janukovitsj blir å sørge for økonomisk stabilitet, blant annet gjennom at nye deler av kriselånet på vel 90 milliarder kroner fra Det internasjonale pengefondet (IMF) blir utbetalt.

En ny periode i historien vår begynner. Landet er i en vanskelig situasjon

President Viktor Janukovitsj i tiltredelsestalen

Nei til NATO

Det er ventet at den nye presidenten vil føre Ukraina i en mer Russland-vennlig retning, men Janukovitsj har også lovet å styrke samarbeidet med EU.

— Utfordringene verdenssamfunnet står overfor, betyr at vi må slutte oss sammen på et mer overordnet plan. Vi er rede til å delta i denne prosessen som et europeisk og alliansefritt land.

NATO har lovet Ukraina medlemskap i alliansen en gang i fremtiden, men Janukovitsj har varslet at han vil legge den ballen død.