Russiske medier har døpt ham «Galningen fra Bitsjovsjkij». Aleksander Pitsjusjkin står nå for retten i Moskva, tiltalt for å ha drept nærmere 50 mennesker i Bitsjovskij-parken i den russiske hovedstaden.

Drapsserien regnes som en av de verste forbrytelser i Russland de siste årene. Mandag ble 33 år gamle Pitsjusjkin framstilt for en domstol for å svare på tiltalen om at han i løpet av en periode på 14 år drepte minst 49 mennesker.

– Klienten min forstår at han er ansvarlig for de fleste av disse drapene, sa forsvarer Pavel Ivannikov til pressefolk utenfor rettssalen. Pitsjusjkin selv skulte stygt da han ble ført inn i rettssalen under strengt bevoktning.

Tilsto

– Ja, han erkjenner seg skyldig, sa forsvareren senere inne i retten. Ved siden av tilståelsen han har avlagt, består bevismaterialet mot Pitsjusjkin av levninger etter ofrene og av våpen som ble funnet på åstedet.

Ifølge tiltalen innyndet Pitsjusjkin seg hos mange av drapsofrene ved å skjenke dem vodka. Deretter slo han dem i hjel med en hammer, og i hodeskallene til en del av ofrene skal det også ha blitt funnet glassbiter.

Ofrene skal for det meste ha vært eldre og enslig mennesker. Pitsjusjkin, som arbeidet som ryddehjelp på et supermarked, fortsatte sin metodiske drapsserie mens politiet fulgte en rekke falske spor som forsinket etterforskningen.

Sjakkbrett

Russiske medier har meldt at for hvert menneske han drepte, la Pitsjusjkin en mynt i en rute på et sjakkbrett. Planen var angivelig at han skulle dekke alle de 64 rutene på brettet før han ga seg – og han kom altså et langt stykke på vei.

Etter det første rettsmøtet mandag, ble saken mot Pitsjusjkin utsatt til 13. september, mens medlemmer av juryen blir oppnevnt. Rettssaken vil trolig ta lang tid, ettersom det skal føres nærmere 140 vitner.

Selv om han blir funnet skyldig og rettsmedisinsk tilregnelig, risikerer Pitsjusjkin neppe å bli henrettet. Russland har ikke formelt avskaffet dødsstraffen, men dødsdommer blir for tiden ikke fullbyrdet.

En russisk politimann fører Aleksander Pitsjusjkin inn i retten i Moskva mandag. Den 33 år gamle tidligere ryddehjelpen på et supermarked er tiltalt for å ha stått bak minst 49 drap på mennesker som han traff i en park og ble kjent med ved å tilby dem vodka.
ALEXANDER NATRUSKIN