Mye tyder på at den makedonske hæren allerede gjør det. Ansatte i bistandsorganisasjonen Mor Teresa utplassert i Debelde i det sørlige Kosovo har opplyst at de hørte artilleriild fra den andre siden av grensen.

Oberstløytnant Owens i KFOR-styrken, som er utstasjonert i Debelde, bekreftet kampene:

– Vi har observert granatbomber langs grensen og små grupper av menn kledd i svart som forflyttet seg i Kosovo, sa Owens.

Drepte – I Tanusevci-området ble tre makedonske soldater drept i morges, sa en talsmann for KFOR, major Phorten Heber.

Han opplyser at makedonske myndigheter ba om hjelp etter at en jeep med soldater kjørte over en landmine nær landsbyen Tanusevci.

En soldat ble drept momentant, en annen døde før et KFOR-helikopeter nådde fram. Tredjemann ble drept av en snikskytter i en annen episode utenfor Tanusevci.

Væpnede albanere, som makedonske myndigheter hevder kommer fra Kosovo, har okkuperte Tanusevci-området i over 40 dager.

Spredning De siste to ukene har trefningene på grensene mellom Kosovo og Serbia spredt seg til Makedonia.

Minst en firedel av befolkningen er albansk og forholdet mellom dem og de andre makedonerne har vært spent.

Statsminister Ljubco Georgievski anklaget sist uke KFOR for ikke å overvåke grensen mot Kosovo godt nok. Makedonsk politi varslet søndag at de har stengt grensestasjonene Blace og Jazvinci.

Støtte fra OSSE Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, som har observatører i området, sier Makedonia har rett til å bruke makt.

– Vi setter pris på at militæret og politiet i Makedonia har lagt bånd på seg i løpet av to uker med provokasjoner. Etter at hendelsene tok en ny vending i dag, vil vi forstå og støtte en reaksjon fra hæren og politiet for å få kontroll over situasjonen, sa OSSE-ambassadør Carlo Ungaro til nyhetsbyrået Reuters søndag.

NTB-AFP