Medlemmer av ZANU-PF kontaktet opposisjonspartiet MDC med ønske om å diskutere en mulig samlingsregjering få dager etter det omstridte valget 29. mars, sier Tsvangirai til BBC.

Forhandlingene kollapset imidlertid etter noen dager da det ble klart at krefter innen regjeringspartiet ikke kom til å godta en avtale, sier opposisjonslederen.

– Vi var innstilt på å vurdere en inkluderende regjering som også ville ha med medlemmer fra ZANU-PF. De foreslo faktisk hvor mange, og de snakket om et panel vi skulle velge fra, sier han.

En viktig del av avtalen skal ha vært at ZANU-PF-representanter, inkludert Mugabe, ikke ville risikerer straffeforfølging under den nye regjeringen.

Tall fra valgkommisjonen viser at opposisjonen vant flertall i nasjonalforsamlingen i valget i mars, men resultatene fra presidentvalget er ennå ikke offentliggjort.

Tsvangirai hevder han vant valget, og frustrasjonen er stor i Zimbabwe over at resultatene fremdeles lar vente på seg.

Første tale

President Robert Mugabe er ventet å holde sin første tale til folket siden valget i forbindelse med markeringen av uavhengighetsdagen i Zimbabwe fredag.

Han har gitt få kommentarer siden det omstridte presidentvalget, men fortalte en gruppe ungdom i Harare torsdag at det fortsatt er svært viktig å forsvare landet fra britene, som Zimbabwe fikk uavhengighet fra 18. april 1980.

– Vi må ikke svikte barna våre ved å slippe til imperialismen, den britiske imperialismen, som i all hemmelighet og i smug sniker seg inn i samfunnet vårt og prøver å splitte oss, sa presidenten.

Vil ikke ha Mbeki

Opposisjonen i Zimbabwe ber nå Sør-Afrikas president Thabo Mbeki om å trekke seg som mekler mellom partene i landet, som er hardt rammet av fattigdom og hyperinflasjon.

– Vi ønsker å takke president Mbeki for innsatsen, men han bør fritas fra sine plikter, sa Tsvangirai til pressen i Johannesburg torsdag.

Han ønsker at Zambias president Levy Mwanawasa skal lede nye forhandlinger.

Den sørafrikanske presidenten er blitt kritisert for å være for ettergivende overfor regimet i Zimbabwe, men Mbeki har forsvart sin politikk med at Sør-Afrika ønsker å drive stille diplomati overfor Zimbabwes president Robert Mugabe.

REGJERINGSDISKUSJON: Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai hevder regjeringspartiet ZANU-PF tok kontakt med ham for å diskutere en mulig samlingsregjering.
SIPHIWE SIBEKO