— Dette var begynnelsen på et comeback for Amerika, sa Mitt Romney da resultatet var klart kort tid etter at valglokalene stengte.

Da 89 prosent av stemmene var talt opp, hadde Romney 39 prosent, mens senator McCain hadde fått 30 prosent. Baptistpresten Mike Huckabee lå lenger bak med 16 prosent, og liberalisten og Irakkrigsmotstanderen Ron Paul hadde 6 prosent.

Allerede da valglokalene stengte klokken 03.00 norsk tid, hadde CNN det de mener er en sikker prognose. Den er basert på de første ti prosentene av opptalte stemmer og kanalens valgdagsmåling. Flere andre nyhetskanaler, deriblant Fox News, var også tidlig ute og spådde Romney-seier.

Peiling på amerikansk politikk? Prøv vår store valgkamp-quiz!

Vinn eller forsvinn Romney kan dermed puste lettet ut og fokusere på valget i South Carolina til helgen. Primærvalget i Michigan kunne vært et «vinn eller forsvinn» for den tidligere Massachusetts-guvernøren i kampen om presidentnominasjonen i USA. Selv hans egne rådgivere erkjenner det, skriver the New York Times.

Republikaneren Mitt Romney satset store summer og mye krefter på primærvalgene i Iowa og New Hampshire. Han tapte begge.

Med nok et tap i bagasjen i natt ville amerikanere flest begynt å lese «taper» i Romneys pannebrask. Og erklærte tapere får sjelden mange stemmer i de kommende primærvalgene.


Sjekk valgkalenderen.

— Vi har ikke noe imot en kamp, sa John McCain da han erkjente nederlaget klokken 03.20 i natt norsk tid.

Nå har Mike Huckabee og John McCain vunnet hver sin tidlige delstat, mens Romney har vunnet to: Michigan og den lite påaktede seieren i Wyoming.

Han hadde god tro på at han ville vinne i Michigan, delstaten hvor faren, George Romney, var guvernør i tre perioder.

— Michigan kommer til å stemme på en Romney igjen, slo han fast på et valgmøte i forkant av nattens valg.

Tøff kamp

Romneys fremste rival var John McCain. For få måneder siden var det få som trodde at McCain skulle bli favoritt til å vinne republikanernes nominasjon. Nå har han vunnet i New Hampshire og får trolig andreplassen i Michigan.

Men valgdagsmålinger viser at McCain tapte stort blant de konservative velgerne.

For Demokratene blir ikke natten særlig spennende. Michigan får ikke lov å sende delegater til Demokratenes landsmøte fordi primærvalget i delstaten ble flyttet frem i tid. Bare Hillary Clinton stiller av de fremste kandidatene, som ikke har noen annen nytteverdi enn å berede grunnen for en eventuell presidentvalgkamp til høsten.

Alt om USA-valget

Hvem bør bli USAs neste president? Diskutér saken her.

JOHN GRESS / REUTERS
SHANNON STAPLETON / REUTERS