DNO International har etter forhandlinger fått godkjennelse fra kurdiske selvstyremyndigheter til å gjenoppta sine oljeoperasjoner i Irak.

Oljeselskapet DNO opplyser i en børsmelding tirsdag morgen at forhandlingene med selvstyremyndighetene og departementet for naturressurser i den kurdiske regionen i Irak har ført frem.

Selskapet kan dermed gjenoppta sin rolle som oljeoperatør i regionen med umiddelbar virkning.

**Les også:

Økokrim skal granske DNO-transaksjoner**

Rot med aksjehandel

I slutten av september ble det kjent at de kurdiske selvstyremyndighetene (KRG) utelukket DNO International fra oljeoperasjoner i landet i inntil seks uker. Selskapet risikerte å bli utestengt permanent.

Bakgrunnen for utestengningen av DNO var at Oslo Børs og norske medier klistret KRGs energiminister Ashti Hawrami til en aksjehandel som omfatter 4,8 prosent av DNO. DNO hevdet at Hawrami bare var mellommann i handelen.

Departementet for naturressurser sier seg i et brev til DNO fornøyd med selskapets avklaringer rundt detaljene i saken og mener at saken ble utnyttet av media utenfor DNOs kontroll.

— Utnyttet situasjonen

  • Den selektive informasjonen fra selvstyremyndighetene, som dukket opp blant Oslo Børs’ publiserte dokumenter, har skapt en ideell mulighet for motstanderne av vår olje- og gasspolitikk til å undergrave og ødelegge selvstyremyndighetenes suksess de siste tre årene, heter det i brevet, som er undertegnet Ashti Hawrami.

Oljeselskapet vil nå konsentrere seg om lokalt salg av oljen, fram til betalingsmekanismen er på plass for eksportert olje, skriver DN.no.

Han sier at de med DNOs hjelp har vist at de kan nå en produksjon på 100.000 fat olje daglig, og at de har som mål å doble dette på kort tid. Hawrami skriver at myndighetene bifaller DNOs ønske om å fokusere på å sikre oljetilgangen til lokalbefolkningens behov.

Spår oppgang

DNO-aksjen rakk å falle fra 6,6 kroner til 3,81 kroner på de rundt to ukene fra utestengningen ble kjent. Analytikere spådde ytterligere dramatiske fall dersom uenighetene ikke ble løst.

Fra morgenen tirsdag åpnet DNOs aksjekurs imidlertid sterkt som følge av gjenopptakelsen. Etter bare noen minutters salg hadde kursen skutt opp med 30 prosent.

— Dette er en gladmelding fra DNO, og vi forventer et kurshopp til rundt 5 kroner, sier analytiker Trond Omdal fra meglerhuset Arctic Securities til E24 .

Oslo Børs fjernet tirsdag DNO fra listen over selskaper som er under særlig observasjon.

Silje Katrine Robinson