KENT OLSEN

Denne uken utnevnte de borgerlige, kristelige partiene CDU og CSU Angela Merkel til sin kanslerkandidat og utfordrer til kansler Gerhard Schröder i høstens forbundsdagsvalg.

Schröder er Merkels direkte rival til den øverste maktposisjonen i Tyskland. Det er Schröder hun må slå for å nå kanslerposten i Berlin. Men det er også han hun kan takke for den raske veien til kanslerkandidat for den borgerlige fløyen — kristelig-demokratene CDU der hun er formann, deres selvstendige, bayerske søsterparti CSU samt liberale FDP.

Med sin overrumplingstaktikk med å planlegge valg 18. september har Schröder, Sosialdemokratene SPD, satt de borgerlige under tidspress. Det sparer Angela Merkel for en lang, kvelende debatt om det såkalte «K-spørsmålet». K for kandidat.

Trengte valgseier

Vel var Angela Merkel favoritt til å bli den som skulle utfordre Schröder. Det manglet bare enda en suksess, som kom med valgseierne i delstatene Schleswig-Holstein og Nordrhein-Westfalen for et par uker siden.

Uten tidspress ville det ikke vært så lett å overbevise det konservative CSU om at Angela Merkel ville være den rette til å lede den borgerlige fløyen.

«Das Mädchen»

For mange er Angela Merkel stadig «das Mädchen» (jenten), som kansler Helmut Kohl kalte unge, urutinerte Angela Merkel da han i begynnelsen av 1991 hentet henne til Bonn som minister. I tillegg kommer at hun har vokst opp i det kommunistiske DDR, hvilket i seg selv for bayerne er mistenkelig. Ytterligere er hun protestant fra det kalde nord.

DDRs eneste demokratisk valgte regjeringssjef, Lothar de Maizière, som Angela Merkel har vært talsmann for, anbefalte henne til partifellen Helmut Kohl i Bonn. Kohl handlet egennyttig. Han trengte henne som en fra Øst-Tyskland, en ny type, en som ikke hadde hatt forbindelser til DDR-systemet.

Det er den eneste gang Angela Merkel har fått noe servert. Raskt viste det seg at den ukjente kvinnen fra Templin i Uckermark hadde tydelige kvaliteter, og hun har siden med viljestyrke og vilje til makt, med utholdenhet og smart taktikk skapt seg en enestående politisk karriere.

Første kvinne ...

Hennes vei er unik. Meningsmålinger - og sunn fornuft - etterlater akkurat nå ingen tvil om at hun blir den første kvinnelige regjeringssjefen i den tyske forbundsrepublikkens historie. Velgerne er lei økonomisk stillstand etter syv år med Schröders rød-grønne koalisjon.

I 1998 ble Angela Merkel utnevnt til en sentral stilling som CDUs generalsekretær. Det var hun, som med en egenprodusert artikkel i Frankfurter Allgemeine Zeitung, presset CDU til å fri seg fra Helmut Kohl etter at han hadde belastet seg selv og CDU med en innrømmelse av at han ulovlig hadde håndtert millionbeløp i partistøtte.

Trådte til side!

I 2000 var Kohls etterfølger som partiformann, Wolfgang Schäuble, også kommet i klemme med en sak om partistøtte. En solskinnsdag i Essen sommeren 2000 ble Angela Merkel fra Øst-Tyskland mer kåret enn valgt til ny partiformann for det CDU som har så store fortjenester med oppbygging og styrking av Vest-Tyskland, og som har hatt så storslåtte personligheter i spissen som Konrad Adenauer og Helmut Kohl, mannen som manøvrerte den tyske gjenforeningen forbi alle hinder.

Angela Merkel har i sin tid som formann igjen og igjen støtt på motstand hos mannlige motstandere. Typisk var det at så snart det gikk litt skjevt for CDU, ble «K-spørsmålet» brakt på bane. Selv om Angela Merkel var formann, kunne hun ikke føle seg sikker på kanslerkandidaturet.

Kaldblodig har den intelligente og taktisk dyktige kvinnen manøvrert seg gjennom vanskelighetene og kritikken. I 2002 ga hun avkall på kanslerkandidaturet til fordel for CSU-formannen, Bayerns regjeringssjef Edmund Stoiber.

Kanskje handlet Angela Merkel, som ofte kjærlig kalles «Angie», også ut fra en visshet om at det den gang ville ha vært vanskelig å slå Schröder. Stoiber tapte knepent. Nå ser det ut til å være en enkel sak å vippe Schröder av pinnen.

<b>NESTE REGJERINGSSJEF?</b> Angela Merkel smiler mens hun presenterer CDUs program foran høsten valg i Tyskland.<br/> FOTO: FABRIZIO BENSCH, REUTERS