— Vær ikke i tvil. USA vil oppspore og straffe dem som er ansvarlig for disse feige handlingene, sier USAs president George W. Bush.

Selvmordsflygere

Spekulasjonene gikk tirsdag om hvem som kan ha hatt ressurser til å planlegge og gjennomføre en så omfattende aksjon, der selvmordsflygere i kaprede passasjerfly krasjet inn i World Trade Center i New York og Pentagon i Washington.

Disse bygningene er viktige symboler for USAs økonomiske og militære makt, og det oppholder seg til sammen 60.000 mennesker der daglig. En kongressmann sier det kan være 10.000 døde bare i New York etter terroraksjonen.

Den saudiarabiske terroristen Osama bin Laden utpekes som hovedmistenkt.

Panikk og kaos

Angrepet på USA tirsdag karakteriseres som det verste siden Pearl Harbor i 1941.

Panikk, sjokk og totalt kaos lammet både New York og Washington etter det massive terrorangrepet. USAs finansielle sentrum sør på Manhattan i New York ligner mer en slagmark, enn det travle forretningsstrøket det vanligvis er.

Det var tydelig panikk, etter hvert som det gikk opp for folk at faren ikke var over, og at den var reell.

Borgermesteren i Washington erklærte tirsdag unntakstilstand i hovedstaden.

Osama bin Laden

Den saudiarabiske terroristen og mangemillionæren Osama bin Laden er en islamsk ekstremist og regner seg som USA svorne fiende. Han er mistenkt for flere terrorangrep mot amerikanske mål.

— Terroraksjonene i USA krever så enorme ressurser at det mest sannsynlig står arabiske oljepenger bak, mener Midtøsten-eksperten Nils Butenschøn. Han tror at aksjonene har utspring i Midtøsten-konflikten, men sier det er utenkelig at de militante palestinske organisasjonene kan stå bak.

Israelsk etterretning tror ikke palestinske grupper kan ha stått bak angrepet, men mistenker Osama bin Laden.

Amerikanske myndigheter har de siste månedene advart mot større terrorangrep mot amerikanske interesser. Utenriksdepartementet kunngjorde i mai at man hadde mottatt "troverdig informasjon" som tydet på Osama bin Laden planla aksjoner mot amerikanske mål.

Afghanistan

Osama bin Laden skjuler seg i Afghanistan, men Taliban-regimet benekter at han står bak terrorangrepene. Taliban-regimets ambassadør i Pakistan fordømmer angrepene og sier han håper at de skyldige snart blir tatt.

Palestinske organisasjoner og palestinernes leder Yasser Arafat sto tirsdag i kø for å dementere ethvert ansvar for terroren i USA. Men enkelte kunne ikke skjule sin glede.

Kommentatorene peker på at kampen mot internasjonal terrorisme vil trappes kraftig opp etter angrepet på USA.

— USA kommer til å gjengjelde terroraksjonene for å avskrekke andre fra å gjennomføre lignende aksjoner, sier pensjonert generalløytnant Per Bøthun til NTB.

Uvirkelig

De uvirkelige bildene fra USA kom via TV-skjermene direkte til seerne bare sekunder etter at det første flyet krasjet rett inn i det første tårnet på World Trade Center like før klokken 15 norsk tid.

Bare noen minutter senere kom bildene av enda et fly som kom inn mot tårn nummer to, og krasjet inn i siden på det. En enorm eksplosjon fulgte, og ildsøylen sto ut av bygningen. Begge flyene var kapret.

Også USAs hovedstad Washington ble rammet. Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon brant, etter en kraftig eksplosjon utløst av at et fly styrtet også der. Et fjerde kapret fly, som styrtet i Pennsylvania, var trolig på vei til et terrormål som det ikke nådde.

Frykten for nye aksjoner mot amerikanske mål fikk luftfartsmyndighetene til å legge ned flyforbud for alle sivile fly fram til onsdag klokka 18 norsk tid. Ingen fly får lov til å ta av fra landets flyplasser i denne perioden. Det er første gang i amerikansk historie at det innføres et slikt forbud.

Flere sentrale bygninger ble evakuert, deriblant Det hvite hus. USA stengte også grenseoverganger mot Mexico og Canada.

Sjokkert verden

En samlet verden iverksetter krisetiltak etter den voldsomme terroren mot USA

— En krigserklæring mot den siviliserte verden, sier Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder.

Både Norges statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Thorbjørn Jagland er sjokkerte.

— Det er nesten som en liten krig, sier Thorbjørn Jagland. Statsminister Jens Stoltenberg omtaler ugjerningene som "ondskap satt i system".

NATO-ambassadørene holdt ekstraordinært møte tirsdag kveld.

Grafikk: KRT Bulls/BT