Ordtaket «opp som en hjort, ned som en lort» står i fare for å bli motto for dagens begivenhet i Brussel.

Da den kontinental-europeiske motstanden mot USAs forehavender i Irak var på sitt sterkeste i midten av mars, inviterte Belgias statsminister Guy Verhofstadt sine alliansepartnere Tyskland og Frankrike til et mini-toppmøte for å få fart på planene om en uavhengig europeisk forsvarspolitikk, inkludert en hær. De tre skulle om nødvendig starte samarbeidet på egen hånd, het det, uten bremseklossen og USA-vennen Storbritannia på lasset. Og at initiativet hadde klar brodd mot både USA og NATO, la ingen skjul på.

Nå er tiden for møtet kommet, lille Luxembourg har i mellomtiden slengt seg på, men nå passer det hele ikke så godt lenger. Etter at krigen i Irak er slutt, er Frankrike og Tyskland innstilt på en — i alle fall midlertidig - retrett. Nå skal forholdet til USA og Storbritannia repareres.

Blair ikke invitert

Britiske diplomater koser seg med å fortelle at Tony Blair ikke ble invitert til det de kaller «pralintoppmøtet», noe som henspiller på Belgias kjente status som produsent av finere sjokolade.

Statsminister Tony Blair advarte mandag mot initiativ som kan svekke NATO.

— Vi vil ikke akseptere noe som undergraver NATO eller som bryter med de grunnleggende prinsippene for forsvaret av Europa, og det vil heller ikke resten av Europa, sier Blair.

— Det deltar fire land på møtet. Etter hva jeg vet er det 15 land i EU, la Blair til.

De fire som møtes er blant EUs seks grunnleggere. De to øvrige, Italia og Nederland, ble heller ikke invitert. Til Financial Times sier en talsmann for den nederlandske regjeringen at toppmøtet «er et snålt arrangement».

— Timingen er dårlig, temaet er dårlig og deltakelsen er dårlig, mener han.

Det er Gerhard Schröder og Jacques Chirac altså enige i. De drar til Brussel uten sine utenriks- og forsvarsministere. Heller ikke det greske EU-formannskapet, eller Unionens utenrikspolitiske koordinator Javier Solana vil delta.

De fire skal bare sitte sammen i om lag to timer - og ifølge meldingene vil det komme nokså uforpliktende erklæringer etterpå.

Skeptiske tyskere

Ifølge det tyske nyhetsmagasinet Spiegel vil de fire regjeringssjefene bli enige om å tilby FN, EU eller NATO at en tysk-fransk brigade kan utgjøre kjernen i en innsatsstyrke når en slik eventuelt trengs en gang i fremtiden. Dessuten vil lederne puste liv i tanken om en felles europeisk lufttransportkommando og i et felles videreutdanningsopplegg for offiserer.

Ingen av disse tiltakene kan være egnet til å forskrekke verken briter eller amerikanere. Derimot er det fortsatt ikke utelukket at møtet vil uttrykke ønske om et eget militært hovedkvarter for EU, uavhengig av NATO. Det er mer kontroversielt, og derfor er tyskerne nå skeptiske til å være med på det.