Fristen utløp klokken 05.00 norsk tid tirsdag morgen. Til da var det ikke kommet noen tegn som tydet på at israelske myndigheter aktet å rette seg etter kravet fra tre ytterliggående palestinske grupper om å løslate flere hundre palestinere fra fangenskap.

Israelerne har i stedet satt i gang en storstilt militær operasjon med stridsvogner og fotsoldater i Gazastripen. Gilad Shalit ble tatt til fange under et angrep mot en israelsk militær stilling i dette området forrige søndag.

«Diskusjonen er over»

– Denne diskusjonen er over. Enten han blir drept eller ikke, kommer vi ikke til å gå ut med flere opplysninger om soldatens skjebne, sa Abu al-Muthana fra Islamsk Hær i Gaza, en av de tre gruppene bak bortføringen av Shalit.

Fra de to andre gruppene, det palestinske regjeringspartiet Hamas’ væpnede fløy Ezzedine al-Qassams brigader og Folkets motstandskomitéer, kom det ikke noen umiddelbar kommentar. Abu al-Muthana varslet en felles erklæring senere tirsdag.

En talsmann for Det hvite hus i Washington ba mandag kidnapperne om å løslate Gilad Shalit, og understreket at USA følger utviklingen i Midtøsten svært nøye. Amerikanerne håper begge parter i konflikten vil vise besinnelse, sa talsmannen Tony Snow.

Angrep i Gaza

En person ble natt til tirsdag drept og to skadd i et israelsk flyangrep mot den nordlige delen av Gazastripen, opplyste øyenvitner. Den drepte skal være en 29 år gammel mann fra organisasjonen Ezzedine al-Qassams brigader.

Han og mannen som kom til skade, ble truffet av en rakett avfyrt fra en israelsk drone, det vil si et ubemannet fly, sa leger i området onsdag. Raketten skal ha blitt avfyrt mot folk som var i ferd med å utplassere sprengstoff i nærheten av israelske styrker.

Israelske styrker skal natt til tirsdag også ha angrepet det islamske universitetet i Gaza by, som ifølge nyhetsbyrået AFP har nære forbindelser til Hamas. Det ble ikke meldt om drepte eller skadde i dette angrepet.

Elitestyrker fra den israelske hæren stormer inn i kontorer tilhørende en veldedig organisasjon tilknyttet islamistbevegelsen Hamas i Nablus på Vestbredden.
REUTERS
Et israelsk panserkjøretøy patruljerer langs grensemuren som skiller den nordlige delen av Gazastripen fra Israel i nærheten av landsbyen Netiv Hasaara.
ELIANA APONTE